3 april 2019:

Bekijk de presentatie van de bedoeling van het onderzoek:

20190403_pers_samen_op_weg

De Provincie Limburg heeft 80-duizend euro subsidie verleend aan Gemeente Bergen voor het project ‘Samen op weg naar een nieuw Zorglandschap’.  De subsidie gaat naar een project in Afferden.

Wethouder Roefs zei tijdens de persconferentie op dinsdag 2 april: “Het eerste wat we gaan doen is om te komen tot een Dorpscontract in Afferden. Daarnaast wordt bekeken wat Natuur kan doen voor het bevorderen van Gezondheid en er komt een onderzoek naar de resultaten van wat we gaan onderzoeken, dus naar de eerste twee onderwerpen.

“Dit proefproject speelt zich af in Afferden, zegt wethouder Roefs. Op de vraag of dit project eventueel ook wordt toegepast in andere kerkdorpen van de gemeente Bergen zegt Roefs: “We hopen wel te leren (van het project Afferden-red) maar ik hoop dat ook andere dorpen denken, hee wat speelt zich allemaal in Afferden af, en willen wij daar iets van leren”.

De 80-duizend euro subsidie is voor één jaar en binnen die termijn wil Provincie Limburg resultaten zien. Volgens wethouder Roefs “weten we na dit jaar van de zorgverzekeraar wat we kunnen inzetten, waardoor het dorp Afferden meer zelfredzaam is. En de inwoners mogen beslissen wat er nodig is om het dorp gezonder te maken”.

Het zorggeld wordt bespaard op de manier waarop de huisartsenpraktijk in Afferden met de cliënten omgaat. De artsen verwijzen veel minder door naar het ziekenhuis. Dat levert een enorme besparing voor de zorgverzekeraar op. En de wens is dat die besparing terug wordt gegeven aan de dorpsgemeenschap van Afferden. Op welke manier, is onderwerp van discussie. Het gaat om een fors bedrag per jaar. Mogelijk zelfs jaarlijks rond de 325-duizend euro.

Volgens wethouder Roefs ligt bij dit project in Afferden de concrete vraag voor, op welke wijze je in de toekomst omgaat met besparingen in de gezondheidszorg, op de wijze zoals die nu worden bereikt in Afferden, Limburg.

De onderstaande video over dit onderwerp is afkomstig van Maasduinencentraal.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=yyPuELOHN6w” /]

image_pdf