Is Afferden klaar voor energiebesparing? De opkomst bij de dorpsbijeenkomst over dit onderwerp op 22 oktober in Gemeenschapshuis Iedershuus, stemt in elk geval hoopvol. Ruim dertig bewoners lieten zich informeren over de mogelijkheden.buurkrachtHet buurtteam had een avondvullend programma in elkaar gedraaid. Na een kort welkomstwoord stak buurtbegeleider Ate van Ballegooijen van Buurkracht van wal: wat is Buurkracht en wat heb je eraan? Daarbij liet ze bijvoorbeeld zien hoe bewoners hun energieverbruik kunnen volgen op de Buurkracht-website. Henrie van Summeren uit Elsendorp was ook aanwezig. Hij heeft met zijn team in zijn dorp al mooie resultaten behaald en kan daar aanstekelijk over vertellen. Voor de gelegenheid had hij Hans Mooibroek meegenomen van NL Energiecollectief. Met deze partij loopt in Elsendorp een nieuwe actie: de gezamenlijke inkoop van gas en elektriciteit tegen tarieven die zo’n twintig procent onder het landelijke gemiddelde liggen. Bovendien vloeit 20 procent van de opbrengst terug naar het dorp; die kunnen de bewoners herinvesteren in maatregelen om de leefbaarheid van Elsendorp op peil te houden. En het goede nieuws is: ook bewoners uit Afferden kunnen via NL Energiecollectief van superlage energietarieven profiteren.

Over de streep
Behalve met lagere tarieven kunnen bewoners van Afferden ook flink besparen op hun energierekening door de juiste maatregelen te nemen. De woningen in Afferden verschillen nogal van elkaar, maar een groot deel stamt uit de tijd van de wederopbouw of is nog ouder. Een bouwperiode waarin er nog weinig aandacht voor isolatie was. Energieadviseur Alexander Berk had een kijkje genomen in het dorp en woning onder de loep genomen: de verbouwde boerderij van de broer van René Aengenend uit het buurtteam. René: “Ik heb allebei mijn broers geadviseerd om net als ik in besparingsmaatregelen te investeren, maar ze zijn erg sceptisch. Ook al heb ik al honderd keer voorgerekend wat ze ermee kunnen verdienen. Ja, natuurlijk is het een investering. Maar het is geen gok. Die woningscan zie ik als mooie kans om mijn broers – én anderen – alsnog over de streep te trekken.” Inderdaad bleken er in de boerderij de besparingsmogelijkheden voor het oprapen te liggen. En dat gaf genoeg stof tot nadenken.

Olievlek
Raijmond van Oijen is enthousiast over het verloop van de avond. “Natuurlijk waren er ook een paar kritische geluiden te horen, maar dat is goed. Het brengt de discussie op gang. Aan alle vragen kon je merken dat bewoners wel echt interesse hebben om samen aan de slag te gaan. Als de mensen die bij de bijeenkomst waren allemaal in actie komen, zou dat prachtig zijn. Ik hoop in elk geval dat de olievlek zich nu gaat verspreiden. Binnenkort bespreken we in het team welke vervolgstappen we in welke volgorde gaan nemen.”

image_pdf