De Offerse uitkijktorenploeg (vlnr) Henk Hendriks, Et Rijniers, Theo Meussen, Wim van Ginkel, Piet Manders, Theo Hermsen en Bert Heijligers. Op de foto ontbreken Henk Gerbecks en Cor van Ginkel.

De laatste donderdagochtend van de Offerse uitkijktorenploeg kende een zoete start. De Offerse Dorpsraad verraste de deelnemers in het veld met een lekkere taart. “Met deze geste spreken we onze waardering uit voor de vrijwilligers die elke donderdagochtend de heide rond de uitkijktoren in stand proberen te houden”, zei René Aengenend als voorzitter van de Dorpsraad voordat hij de taart uitdeelde.

Sinds 2011 staat in de achtertuin van Afferden een houten uitkijktoren vanwaaruit men een mooi uitzicht over de omgeving heeft. Het Maasduinengebied tussen het Quin en het Zevenboomsven is begroeid met veel heide en naaldbomen. Heide vergt wat onderhoud in de vorm van het regelmatig verwijderen van het jonge opschot. Een klus die op initiatief van de Offerse Dorpsraad al vanaf 2011 door een groep vrijwilligers wordt gedaan. Onder de naam uitkijktorenploeg trekken elke donderdagochtend de vrijwilligers Henk Gerbecks, Cor van Ginkel, Piet Manders, Theo Hermsen, Wim van Ginkel, Theo Meussen, Et Rijniers en Bert Heijligers onder leiding van Henk Hendriks gewapend met schop en soms met snoeischaar door het gebied. Dat gebeurt van september tot half maart, tot aanvang van het vogelbroedseizoen. De verrassing in de vorm van een taart van de Dorpsraad kwam dan ook op een uiterst geschikt moment want na vandaag worden de schoppen opgeborgen om pas in september weer voor de dag gehaald te worden.

Voor de vrijwilligers van de uitkijktorenploeg vormt het wekelijkse natuuronderhoud een welkome afwisseling in hun activiteitenpatroon maar is tevens een uitgelezen moment om met elkaar over tal van onderwerpen van gedachten te wisselen. “Voordat we beginnen bespreken we onderling eerst de gemeentelijke politiek en daarna de wereldpolitiek om vervolgens meteen de oplossingen aan te dragen”, merkt Henk Hendriks grijnzend op. De uitkijktorenploeg is een vrij hechte ploeg maar staat open voor nieuwe aanmeldingen. Belangstellenden die graag in de natuur werken, kunnen zich melden via info@dorpsraadafferden.nl

Bron: Frans Thonen

image_pdf