kleintjensAfgelopen zaterdag 12 en zondag 13 november had Theo Kleintjens zijn eigen tentoonstelling in het Iedershuus. De opkomst was op beide dagen erg hoog. Zelfs de burgemeester kwam even op bezoek. Evenals gemeentesecretaris Donker.

Z’n kleindochter uit Ottersum verrichtte de opening middels het doorknippen van het lint. Van zijn nicht Petra ontving hij kort voor de opening een medaille met “meesterverzamelaar” als opschrift.

kleintjens2Iedereen vond het erg interessant om door al die plakboeken met krantenknipsels uit dag- week- en dorpsbladen te bladeren die de afgelopen 20 jaar zijn verzameld. Velen gingen er zelfs uitgebreid uren voor zitten om het één en ander nog eens na te lezen over wat er in Afferden de afgelopen jaren allemaal in het nieuws is geweest. Menig bezoeker vond zich zelf wel ergens terug in de knipsels want zelfs huwelijksaankondigingen, geboortes en verhuisberichten zijn verzameld. Dit alles allemaal netjes op jaartal gesorteerd. Er was niet alleen veel over Afferden te lezen maar ook uit de regio en zelfs het landelijke nieuws kwam aan bod. En niet te vergeten de vele oude ansichtkaarten en oud speelgoed.

“Ik roep al jaren dat ik mijn spullen aan iedereen wil laten zien. Nu is het dan eindelijk zover. In de grote zaal ± 250 plakboeken van verschillende categorieën, maar vooral van Afferden en omgeving. Ik ben nu 20 jaar bezig met inplakken. Herinnert u nog de Roofridderfeesten, Aardbeienmarkt, Zomer-Corso en vele andere evenementen. Deze zijn allemaal terug te vinden in deze plakboeken. Verder honderden kopieën op A4 grootte van de mooiste foto’s van Afferden en omgeving en zo’n 12.000 briefkaarten.”

“Tevens is er een kever-kamer, (mini-autootjes) Mijn vrouw Marian staat er met haar draaispeelgoed en oud speelgoed.”

Er werd ook veel nieuw oud materiaal binnengebracht zoals Maas- en Niersbodes van veertig jaar oud.

 

Interview met Theo
Na anderhalf jaar voorbereiding samen met mijn zwager Jos de Best, beginnen de dagen nu te tellen. Er komt best veel bij kijken zoals de locatie, inrichting samenstellen en uitvoering. Veel werk maar wel leuk.

Toen ik tijdens een familiefeestje het plan bekend maakte een tentoonstelling te organiseren en hun hulp inriep, was iedereen bereid te helpen. Er werd een opbouwploeg gemaakt die zaterdagmorgen alles opbouwt en zondagavond weer zal afbreken. Andere familieleden helpen bij de tentoonstelling, geven informatie aan de bezoekers en kijken dat er niets wordt uitgescheurd of meegenomen. Misschien overbodig maar je weet maar nooit! Alles bij elkaar helpen er ± 30 personen om alles in goede banen te leiden. Het gezegde: van de familie moet je het hebben. Zeker weten.

Wat is nu de achtergrond van dit gebeuren?

Ten eerste: ik ontvang na de Kerst duizenden kerstkaarten en krijg regelmatig de vraag wat doe je er allemaal mee? Als antwoord : ik zoek ze uit, kijk of er een mooie postzegel op zit, daarom graag de envelop er bij. De mooiste kaarten gaan in de albums.

Ten tweede: het punt dat ik deze tentoonstelling organiseer is dat ik nog te vaak hoor dat er dozen met meestal oude kaarten van een oude familielid zijn weggegooid bij het oud-papier. Dat is erg jammer want weg-is-weg. Ik krijg dan altijd de kriebels en denk, wat zou er niet allemaal bij hebben gezeten? Daarom dus deze tentoonstelling.

Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die kaarten of oude krantknipsels heeft deze mee te brengen naar de tentoonstelling en deze daar in de daarvoor bestemde ton te deponeren.

 

Bron: Knikkerkoerier, Maas- en Niersbode en Afferden-Limburg.nl

image_pdf