Na 1107 edities gedurende 45 jaar viel afgelopen woensdag 21 juni definitief het doek voor de Offerse Knikkerkoerier. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers kon Huub Megens als uitgever van dit tweewekelijks verschijnende dorpsblad het plaatselijke verenigingen- en commerciële nieuws uit Offere bij de mensen thuis brengen. Als dank voor die jarenlange hulp had Huub Megens op die laatste dag alle vrijwilligers uitgenodigd om bij eethuis ’t Kapelleke met gebak en een drankje nog even na te praten over zoals Megens het noemt ‘de Knikker’.

De digitalisering van het nieuws, stijgende kostprijzen, teruglopende advertentie-inkomsten, minder aangeleverde berichten en een langzaam teruglopend aantal vrijwilligers, het past allemaal in een al jaren geleden ingezet patroon van verdwijnende dorpsbladen en nieuwsbladen. Zo verschenen in de gemeente Bergen alleen nog in Siebengewald dorpsblad de Grenskoerier en in Afferden De Knikkerkoerier. Met het einde van de Knikkerkoerier en het verdwijnen van de Grenskoerier bij aanvang van de grote vakantie blijft als papieren variant alleen nog de Maasduinen Courant in de gemeente Bergen over.

Dankzij de jarenlange inzet van zo’n 100 vrijwilligers kon de Knikkerkoerier zo’n succes worden. Iedere twee weken werden bij Huub thuis de blaadjes geraapt, gevouwen en geniet en vervolgens bij zo’n 650 adressen in Afferden bezorgd. Definitief afscheid nemen van de Knikkerkoerier kon dan ook alleen in bijzijn van de vrijwilligers. Dat gebeurde afgelopen woensdagmiddag bij eethuis ’t Kapelleke waar Huub de ruim 35 aanwezige vrijwilligers bedankte en gezamenlijk een afscheidtoost op de Knikkerkoerier werd uitgebracht. Een speciale vermelding kregen Hennie van Hoof en Herman en Bets van de Venn omdat zij vanaf het begin bij de Knikkerkoerier betrokken waren. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor zijn vrouw Riet. Na het verschenken van het laatste pilsje was het einde van de Knikkerkoerier of zoals Huub het als een parodie op de Brexit omschreef, de Knexit een feit.

Bron: Frans Thonen


Gerelateerde berichten


image_pdf