Op Landgoed Bleijenbeek in Afferden vindt op vrijdag 26 oktober 2018 de officiële start van een uniek project plaats:

Het erfgoedzadenproject
waarbij 200 graanrassen worden gezaaid en geoogst, Oergranen van wel 500.000 jaar oud. En dit is nog maar de start: een collectie van 500 tot 600 verschillende rassen is het doel.

Deze oude granen hebben grote ziekteresistenties en zijn ondanks hun leeftijd vaak van groot belang voor de huidige productiegranen. De drijvende kracht achter dit project is Theo Bastiaans, specialist op het gebied van oergranen: Er wordt hard gewerkt om binnen enkele jaren een goed overzicht te bieden van de domesticatie van tarwe.

Het is levend cultureel erfgoed dat niet verloren mag gaan. De genenbank waar de eerste zaden vandaan komen krijgt na de oogst veiligheidsduplicaten retour.

Vrijdag 26 oktober start de Stichting tot het behoud van oude graanrassen met het zaaien van enkele oerzaden op de akkers van Landgoed Bleijenbeek in het Nationaal Park De Maasduinen, ter beschikking gesteld door de ASR, eigenaresse en beheerder van het landgoed.

De aanloop naar het erfgoedzadenproject ging gepaard met een eerste cyclus van proefzaaien en proefoogsten van met name St Jansrogge, hetgeen onherroepelijk moest leiden tot verder proeven.

Van een deel van deze oogst is door Dorpsbrouwerij De Maar in Jabeek een bijzonder geslaagd blond biertje van 7% alcohol gebrouwen dat na een grootscheepse enquête is gedoopt tot Oerbleij.

Vanzelfsprekend zal u dit biertje op deze dag worden gepresenteerd.

 

Het programma van deze dag ziet er als volgt uit:

  • 13.30 uur: Ontvangst in Paviljoen Bleijenbeek.
  • 13.45 uur: Welkomstwoord door Dirk Jan Vink van Landgoed Bleijenbeek.
  • 14.00 uur: Wanneer wij de bel van de ondergrondse locomotief uit de staatsmijn Julia horen luiden begeven wij ons naar de akkers.
  • 14.20 uur: Enige woorden van Harry Breviers, rentmeester van de ASR, eigenaar/beheerder van het landgoed.
  • 14.30 uur: Enige woorden van burgemeester Manon Pelzer.
  • 14.40 uur: Het laatste woord door Theo Bastiaens van de Stichting tot het behoud van oude graanrassen, die daarna samen met Obe Bootsma, voorzitter van de Stichting Oerakker, oerzaden zal zaaien.
  • 15.00 uur: De bel wordt weer geluid en allen begeven zich terug naar Paviljoen Bleijenbeek.
  • 15.20 uur: Inleiding tot het Oerbleij door brouwer Leon Bemelmans.
  • 15.30 uur: Aanbieding van het eerste glas Oerbleij aan burgemeester Manon Pelzer, terwijl de Oerbleij ballade wordt gezongen door het Afferdense zangkoor ‘3VeurAff’ en allen worden voorzien van dit uitzonderlijke roggenat.
  • 17.00 uur: Einde

Mocht u hierbij aanwezig willen zijn stuur dan even een berichtje aan Ceremoniemeester Ferd Vrijmoed
ferd.vrijmoed@xs4all.nl