De Kerk kent 7 sacramenten. Wie zou ze zo kunnen noemen? Het zijn doop, Communie, vormsel, huwelijk, wijding, ziekenzalving en biecht. We zullen in de komende uitgaves van elk sacrament uitleg geven. Maar voordat we daarmee starten moeten we onszelf eerst de vraag stellen ‘wat is een sacrament?’

Het ontvangen van een sacrament is de manier waarop God ons het meest nabij is! Want dat is wat God ten diepste wil: dicht bij ons zijn. Iemand die van jou houdt, wil het liefst zo dicht en zo vaak mogelijk bij je zijn. En God houdt van ons! Sacramenten zijn ‘genademiddelen’. Het zijn dus middelen die we ontvangen zodat God ons zijn genade kan schenken.

Nu zullen we toch ook even moeten weten wat ‘genade’ betekent. Een klein uitstapje naar het Latijn. Het woord genade in het Latijn luidt ‘gratia’. Daar komt ons woord ‘gratis’ vandaan. Genade betekent dat God ons zijn liefde geeft, en wel gratis! Zonder enige voorwaarden, zonder enige terughoudendheid. Hoeven we er dan niks voor te doen? Het enige wat we moeten doen, is ons hart openen om te ontvangen. En dat is nu net wat God van onze kant vraagt.

Genade kan alleen werken op het moment dat we er voor openstaan en God in ons leven toelaten. En dat geldt ook voor het ontvangen van een sacrament. Een beetje deftig gezegd: ‘een sacrament heeft een objectieve werking maar een subjectieve uitwerking’. Met andere woorden, het sacrament gaat pas werken (Gods genade werkt) op het moment dat we met ons hart ons openstellen voor God en een persoonlijke relatie met Jezus willen aangaan. Zo werkt het ook in ons dagelijks leven met de ander. Liefde tussen mensen werkt alleen wanneer we ons hart voor elkaar openen.

Volgende keer gaan we het 1e sacrament van meer nabij bekijken en dat is de ‘doop’.    


Gerelateerde berichten


image_pdf