Advent hoort erbij!
Voor mijn gevoel wordt kerstversiering, en alles wat bij kerst hoort, steeds vroeger zichtbaar. Zelf houd ik het principe aan ‘eerst het feest van Sinterklaas, dan vanaf 6 december zet ik de kerstboom en de kerststal pas op.’ Maar ik begrijp ook heel goed waarom mensen al vroeg beginnen met kerstversiering! De dagen worden korter, het wordt steeds eerder donker en dan is het toch gezellig dat er al sfeer is. We hebben toch behoefte aan ‘licht in duisternis’! Precies dát is ook wat Advent zo’n mooie tijd maakt.

Advent hoort erbij om samen naar kerst toe te leven om kerst nóg beter te beleven! In kerken en kapellen, maar ook bij mensen thuis, kennen we het gebruik van de adventskrans met de 4 kaarsen. Elke week een kaars extra aansteken: het licht wordt meer, het licht komt dichterbij. En zo kijken we uit naar het Licht dat geboren wil worden in ieders hart. Het Licht dat Jezus voor ons mensen wil zijn: ‘Licht in duisternis.’ Ons hart kan vaak duister zijn, het leven is niet altijd een aaneenschakeling van lichtpuntjes. Groeien naar het Licht toe is een mooie manier om ons nog meer te openen voor het Licht in ons leven.

Zelf houd ik vast aan mijn persoonlijke traditie dat, wanneer ik thuis kom van de Nachtmissen op 24 december, ik het kerstkindje dan pas in het kribje leg van de kerststal. Advent is de kans om ons voor
te bereiden op Kerstmis. Ik nodig iedereen uit om naar een weekendmis te komen. Om samen elke week een kaars aan te steken, te luisteren naar de inspirerende woorden uit de bijbel en op een verassende manier te ontdekken hoe verhalen te maken hebben met ons leven en ons kunnen helpen te groeien naar het Licht!

Pastoor Rick Blom.

image_pdf