Franciscus, een relevante heilige!

Ik heb het voorrecht gehad, voor jaren terug, om de stad Assisi te bezoeken. Een prachtig pittoresk en toeristisch plaatsje! Maar meer dan dat, het is de geboorteplaats van Franciscus (1181/82-1226). In een notendop: Franciscus was de zoon van een rijk lakenkoopman. In zijn jeugdjaren was hij een wildebras, al is dit historisch niet helemaal zeker. Na een veldslag werd hij ziek en kreeg daardoor meer voeling met de melaatsen die in die tijd volledige uit de samenleving werden verstoten. Franciscus gaf zich aan God en wilde leven in armoede, gebed en in dienstbaarheid aan de armen. In een kerk kreeg hij een visioen voor het kruisbeeld waarin Jezus hem aansprak met: ‘Franciscus, ga en herstel mijn kerk’. Dit nam hij letterlijk en ging kerkjes en kapellen herstellen. Maar zijn roeping ging verder dan de gebouwen, het ging om de Kerk als gemeenschap van levende stenen, de mensen. Hij kreeg volgelingen en zo ontstond de orde van de Franciscanen. Maar een orde moest door de paus worden goedgekeurd. In de meest eenvoudige pijen en op blote voeten naar Rome. Bijzonder is dat de Kerk in die tijd op haar hoogtepunt was van wereldlijke macht met pracht en praal. Wat een contrast en niet voor niks was Franciscus geroepen de armoede terug te brengen in de Kerk. De toestemming werd verleend.

Franciscus zette zich in voor de vrede. Ten tijde van de kruistochten waarin men de christenen in het Heilig Land wilde beschermen, koos Franciscus voor een bijzondere aanpak; hij benaderde in 1219 sultan Al-Kamil en zijn dialoog met hem laat een nederige dienstbaarheid zien, die uitnodigt om in een geest van vrede en geweldloosheid het leven te delen met anderen. Een belangrijke regel in de orde van Franciscus in de omgang met andersdenkenden en andersgelovigen was onder andere de afwijzing van woordenstrijd; maar in plaats daarvan armoede, dienstbaarheid, geweldloosheid zonder wapenen, zelfs zonder het wapen van het woord.

Hij koos voor de armoede. De huidige paus, paus Franciscus, koos zijn naam om de armoede en nederigheid terug te brengen in de Kerk. Het is het voorbeeld navolgen van Jezus zelf!

Later kwamen er allerlei legendes bij. Zo zou Franciscus tegen de dieren preken die graag naar hem kwamen luisteren. Feit is dat Franciscus zich zeer verbonden wist met de natuur en van zijn hand kennen we het beroemde ‘zonnelied’ waarin hij de schepping beschrijft. Zijn sterfdag is op 4 oktober en niet voor niks is deze dag uitgeroepen tot Werelddierendag! De natuur in en het omgaan met, is ook van deze tijd. Wat mij betreft een hele actuele heilige!

Pastoor Rick Blom. 

Informatieavonden en hoe nu verder…??

In elke parochie hebben we een informatieavond gehouden. We hebben laten zien hoe we er als parochies voorstaan. Dat er gauw iets moet veranderen, dat mag ik hoop ik ondertussen wel duidelijk zijn. Helaas kunnen we niet zomaar doorgaan zoals het nu gaat. We blijven hoopvol over de toekomst en die toekomst die maken we samen!!

We hebben er bewust voor gekozen om niet al meteen met een plan van aanpak te komen want we vinden uw stem belangrijk. Ook als u niet geweest bent, laat uw stem horen! Heeft u vragen? Heeft u ideeen, suggesties over het (minder in) gebruik (nemen) van de kerkgebouwen, het verhogen van inkomsten en verlagen van uitgaven? Mail de pastoor, rickblom7@hotmail.com of de secretaris van het kerkbestuur/federatiebestuur federatiesecretariaat@katholiekbergen.nl

Over een pakweg 6 maanden hopen we een nieuwe informatieavond te houden voor alle drie de parochies waarbij we een plan van aanpak zullen presenteren.

Bijzondere gezinsmis met knuffelzegening

Op zaterdag 12 oktober om 19.00 uur in Afferden. De zang wordt verzorgd door het Kinder-jeugdkoor onder leiding van Céline Burgers en Marjo Laarakkers. Alle kinderen mogen hun knuffels meebrengen! Tijdens de Mis speciale knuffel- en kinderzegening en na de Mis is er nog een gezellig samenzijn met koffie, thee en limonade. 

Extra aandacht aan Maria

Oktober is een Mariamaand, beter gezegd ‘rozenkransmaand’. Deze maand is vernoemd omdat 7 oktober bekend staat als het feest van ‘Maria koningin van de rozenkrans’. En dit feest voert terug op de gebeurtenis in 1571: ‘de slag bij Lepanto’. Lepanto heet tegenwoordig Nafpaktos en ligt in Griekenland. Deze slag was een van de grootste zeeslagen in de geschiedenis waarbij de Ottomaanse invasie werd gestopt. Deze overwinning schreef men onder andere toe aan het bidden van de rozenkrans.

Op de donderdagen 3 en 17 oktober houden we in de Mariakapel in Afferden een Mariaviering met uitstelling van het Allerheiligste en iedereen steekt persoonlijk een kaarsje aan.

 

Allerzielen / Allerheiligen
  • Zondag 3 november 11.00 uur H. Mis Afferden, aansl. gravenzegening.


Gerelateerde berichten

image_pdf