In Afferden valt nog heel wat te besparen met isolatie. Maar hoe pak je dat aan? En wat kun je dan het beste doen? Op 23 februari vertelde isolatiebedrijf Isolatie.com uit Gemert tijdens een buurtbijeenkomst in Iedershuus wat de mogelijkheden zijn. Spouwmuurisolatie blijkt verreweg het meest rendabel.De leverancier had complete stukken huis meegenomen om te laten zien hoe je met korrels, glaswol en pur je spouwmuur, dak of kruipruimte kunt laten vullen. Na een kort welkomstwoord van teamlid René Aengenend, voorzitter van de Dorpsraad, hield het bedrijf een uitgebreide presentatie over woningisolatie. De 25 bezoekers kregen ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Die gingen vooral over de verschillende materialen. Klopt het bijvoorbeeld dat je bij spouwmuurisolatie nooit korrels moet gebruiken? Bestaat het risico dat die korrels gaan klonteren en vocht veroorzaken? Gelukkig werden ze gerustgesteld. Etienne Rijniers van het buurtteam vond de informatie heel verhelderend: “Ik had helemaal geen verstand van isolatie en dan krijg je met die dak- en muurdelen een goed inzicht. Ik denk dat spouwmuurisolatie voor de meesten van ons het meest interessant zal zijn. Binnen een paar jaar heb je je geld al terugverdiend.”

Na de presentatie besprak het buurtteam samen met de bezoekers wat de beste vervolgstappen zijn. Isolatie.com had een goede indruk achtergelaten en het bedrijf heeft ook al veel woningen geïsoleerd in een andere Buurkrachtbuurt: America. Maar bieden ze ook de beste prijs? En hoe waren de ervaringen in America? Na kort beraad werd besloten dat het buurtteam ook andere prijzen op gaat vragen en poolshoogte neemt in America.

Tot slot bracht het buurtteam het onderwerp zonnepanelen ter tafel. Waren er bezoekers die interesse hadden? René Aengenend peilde de wensen onder de gegadigden. Raijmond van Oijen van het buurtteam bood aan om meer informatie op te vragen en achter offertes aan te gaan, zodat het dorp een scherper idee krijgt bij de mogelijkheden en de kosten. Etienne: “We gaan de goede kant op. We houden iedereen op de hoogte via e-mail, ons dorpsblad en onze buurtpagina en organiseren weer een bijeenkomst als dat nodig is.”