Verslag vergadering dorpsraad 17-11-2015

Aanwezig:
René Aengenend (voorzitter), Etienne Rijniers (secretaris), Bert Heijligers, Raijmond van Oijen, Cor van Ginkel, Leo van Druten, Ton Wijers en Henk Hendriks.

Toehoorders:
H. Molmans, R. Arts, P. Robben en S. Jung.

Afgemeld:
Jan Verrijdt, Piet Hagen en Brigitta den Boer.


1. Voorzitter opent de vergadering

2. Veiligheid in ons dorp
Presentatie over veiligheid in Afferden. Joris, stagiair bij gemeente Bergen informeert of er nog onveilige situaties zijn in Afferden. Inventarisatie zal worden toegestuurd naar Joris.

H. Molmans: in de Kapelstraat veel losliggende tegels, heb al contact gehad met de gemeente, nog niets aan gedaan. Dorpsraad maakt een inventarisatielijstje voor de Gemeente Bergen waar verbeterpunten op staan over onder andere slecht onderhoud wegen en trottoirs en andere onveilige (verkeer)situaties.

De situatie op en rond het Heijmanspark is zorgelijk, handhaving lijkt een goede oplossing. Aanspreken van betreffende personen heeft al meerdere keren geleid tot vergelding in plaats van veranderd gedrag. Jongerenwerker is weinig aanwezig is en zou actiever moeten optreden!

3. Verslag vergadering 13 oktober 2015
Na enkele aanpassingen akkoord.

4. Ingekomen stukken

 • Lvkk blad
 • Concept brief over bloembakken van Ondernemers Afferden.
 • Vraag over stukje in kleine kernenkrant. Leo wil dit oppakken.


5. Evaluatie Buurkracht over bijeenkomst 22 oktober 2015
Bijeenkomst is redelijk goed bezocht. Ate van Ballegooien (van Buurkracht) was na afloop erg tevreden! De Website van Buurkracht zal nog worden aangepast en we proberen nog meer mensen op de website te krijgen. Verder ligt het in de bedoeling om in groepjes verder te gaan. De eerste bijeenkomst zal zich bezighouden met spouwmuurisolatie. Volg verder het laatste nieuws via de site van Buurkracht.

René en Bert hebben zich ingeschreven bij Energiecollectief, een collectief voor gezamenlijke energie- inkoop. Als er meer mensen zich inschrijven vloeit een gedeelte terug in de ‘dorpsraadkas’ zoals nu ook al in Elsendorp gebeurd. Dit is een interessant als meerdere mensen hiervoor kiezen maar staat los van de energiemaatregelen.

6. Accommodatiebeleid stand van zaken (PVE gebruikers afvaardiging)
Er komen twee bijeenkomsten voor gebruikers. De groep bestaat uit vertegenwoordiging binnensport met daarin: basisschool ‘t Diekske en AVC Eagles en gebruikers Iedershuus: KBO, Fanfare, Toneel en daarnaast Iedershuus en de Alverman. Vanuit het Programma van Eisen zal de basis worden gelegd voor een uitgewerkt plan voor een eventueel nieuw onderkomen, met daarin de financiële onderbouwing m.b.t. exploitatie en investering en bestuurlijke organisatie.

7. Rondvraag

 • Bert: We zijn in de speeltuin en skatebaan bezig n.a.v. keuring door gemeente (René en Bert).
 • Raijmond: Wordt er nog iets gedaan aan de muur bij de kiosk? Dit zou meegenomen worden in het nieuwe project Heijmans park.
 • Weer hondenpoep bij weggetje Eckeltedijk en Langstraat. Lastig probleem: er op aanspreken werkt niet altijd. Handhaving is ook lastig en kost meer dan het oplevert. Wel is dit een van de grootste ergernissen.
 • Op bezoek geweest in Gassel daar zit een actieve club die veel aan fondswerving doet. Ze hebben daar een stichting met vrijwilligers die het dorpshuis laten draaien met o.a. een bibliotheek, bloedprikken, fysiotherapie, en een snackbar en dit alles onder één dak!
 • Cor: mail ontvangen betreffende overlast Heijmanspark. René zal naar Lodi (jongerenwerker) een reactie sturen.
 • De AED kast gaat er dan toch komen, er volgt later nog een stukje in de pers.
 • Ton: zijkleppen bij verlichting kapel ontbreken. Leo: sinds gisteren samen met Piet Laarakker geplaatst, tevens dakgoot schoon gemaakt.
 • Offerse knikker dit jaar naar Jan Lamers. Ton kijkt of volgend jaar de Dorpsraad iets kan betekenen in de ‘Knikkerverkiezing’ van 2016 of alleen voordracht!
 • Henk: Drie borden zijn klaar: koningsboom, sponsorlijst en bord ‘Mat Jacobs’. Kunnen allemaal worden meegenomen in plan Heijmanspark of eerder geplaatst.
 • H. Molmans: ‘Stichting doe een wens’ met ambulance vervoer heeft nog weinig bekendheid in onze regio! Propaganda maken via posters en misschien stukje in diverse dorpsbladen plaatsen.


8. Sluiting
Voorzitter sluit de vergadering


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: