Video: Zoeken naar thuis, elf weeskinderen (Kruispunt)

KRUISPUNT – KRO-NCRV NPO 2

Zondag 12 mei 2019 om 23.10 uur.

Bekijk hieronder de aflevering terug:

Zoeken naar thuis, elf weeskinderen

Foto: De elf kinderen van het gezin Lamers bij de begrafenis van hun ouders.

In één klap je beide ouders verliezen, de nachtmerrie voor elk kind. Het overkwam Thea Lamers (62) en haar tien broers en zussen 50 jaar geleden. Pas nu kan ze er goed over praten en schreef ze een boek over haar leven. Sinds haar boek is uitgekomen lijkt het gezin zich langzaam weer te verenigen als een echt gezin. Het maakt Thea intens gelukkig!

Een frontale botsing met een vrachtwagen zet het hele leven van het gezin Lamers op de kop. Thea is 12 als ze in één klap wees is. Ze woont met haar broers en zussen, die tussen de 3 en 15 jaar oud zijn, in een piepklein huisje in het Limburgse dorp Afferden. Dat ze niet in dat huis kunnen blijven wonen is duidelijk, maar waar dan wel? Binnen twee weken wordt het besluit genomen: de kinderen van het gezin gaan naar kindertehuis Bethanië. Ze vertrekken per bus, alle moeders uit het dorp zwaaiden ze met tranen in de ogen uit. Het ongeluk, het verdriet van de kinderen laten diepe wonden achter.

Oud-gezinsverzorgster Lenie Botden krijgt net na de dood van de ouders de onmogelijke taak de elf weeskinderen op te vangen. Samen met Thea en haar dochter Laura gaat ze na 50 jaar terug naar het ouderlijk huis. Het heeft nog vrijwel dezelfde indeling en al snel komt de herinnering boven van het samen friet eten aan de eetkamertafel. Thea en Laura gaan diezelfde dag ook nog terug naar het kindertehuis waar Thea vijf zware jaren doorbracht. Ze mogen zelfs in het huis kijken waar alle broers en zussen woonden.

Het ongeluk heeft niet alleen op het gezin Lamers enorme invloed, ook de bewoners uit het dorp hebben zich altijd afgevraagd wat er terecht is gekomen van de kinderen. Mevrouw Heijligers was een buurvrouw van de familie en kan zich de dag dat de kinderen uit het dorp vertrokken nog tot in detail herinneren. De trieste gezichten van de kinderen in de auto, het zwaaien uit de deuropening en de auto die om de hoek verdween. Samen met Willie, de broer van Thea, haalt zij herinneringen op. Willie weet niet meer wat hij voelde die beladen dag, hij heeft bijna alles verdrongen.

De grootste wens van Thea is om weer samen een gezin te vormen en dat lijkt te lukken. Thea: “Ik heb veel van mijn broers en zussen weer gesproken en bijna iedereen komt naar de reünie die mijn neef organiseert. Weer samen zijn, met zijn allen bij elkaar als een echt gezin. Het is of mijn ouders weer bij ons zijn.”

Een ontroerend verhaal van een gezin dat door een dramatische gebeurtenis werd verscheurd, maar 50 jaar later toch weer de warmte mag ervaren om een thuisgevoel te hebben.

Het boek van Thea is te bestellen via www.dinternet.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *