Visclub de Voorn bestaat driekwart eeuw

voornVijfenzeventig jaar geleden ging het vissen er heel wat primitiever aan toe dan tegenwoordig. Vissen in de Maas gebeurde toen nog wel eens met een berkentak, wat naaigaren en een kromme speld aan het eind. Tegenwoordig gaat er heel wat meer naar het water om de vis uit het Maaswater te verschalken.

De hartstocht van de echte visser voor deze sport is nog steeds gebleven.
Dat geldt ook voor de leden van de Voorn, de visclub uit Afferden die op 8 oktober het 75-jarig bestaan viert. Dat gebeurt in zaal Kubbus in de Dorpsstraat waar tussen 18.00 en 19.30 uur een receptie wordt gehouden. Aansluitend is er een feestavond voor leden, genodigden en sponsors.

Officieel werd De Voorn op 5 september 1930 opgericht. Dat gebeurde in het toenmalige café Janssen. Vijftien hengelaars kende deze vereniging die H. Molmans tot voorzitter van deze club hadden uitgeroepen. Het eerste koningsvissen vond in 1931 plaats en leverde W. Linsen als eerste koning op. Zijn prijs bestond uit … een mariabeeldje.

De voorzittershamer bij de visclub wordt tegenwoordig gehanteerd door Jan Willems. Alhoewel …tegenwoordig is een verkeerd woord want die hamer gebruikt hij al 25 jaar. Reden voor hem om met dit jubileumjaar een punt te zetten achter zijn voorzittersfunctie. Dat gebeurt op de jaarvergadering in januari 2006. Hij geeft de hamer over op een moment dat de stand van het ledenaantal op 210 staat, de visclub een eigen jeugdafdeling heeft en er volop perspectieven zijn op het verkrijgen van een eigen visvijver. Een wens waarover tijdens het veertigjarig jubileum door het toenmalige bestuur ook al gefilosofeerd werd. “Steeds meer scheepvaart en vervuiling hebben toen de visstand onder druk gezet”, staat vermeld in een verhaal dat toen door de toenmalige redacteur van de Maas- en Niersbode was opgetekend. Die scheepvaart, de opstuwing van het waterpeil en de plannen om de Maas een meer natuurlijke aanblik te geven, zorgen anno 2005 ervoor dat de Voorn nog steeds halsreikend uitkijkt naar die visvijver. Een visvijver die er, als alles een beetje meezit over enkele jaren in Siebengewald ligt en samen met de Siebengewaldse visclub wordt gebruikt. “We hebben al jaren het beheer over de overstortvijver in Afferden”, zegt Jan Willems. “Maar is voor zoveel leden veel te klein.”

Op sportief gebied timmert de Voorn aardig aan de weg. Tijdens de onlangs gehouden Nederlandse clubkampioenschappen zoetwater behaalde het korps van de Voorn een mooie zesde plaats op de 35 deelnemende clubs. Op 8 oktober zullen de leden laten zien dat zij ook wat gezelligheid betreft hun mannetje staan. Dan wordt er feest gevierd en is er volop tijd om terug te blikken op 75 jaar clubverleden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/frown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wave.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hello.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/perfect.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wink.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smile.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/clown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bouncey.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tongue.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/rose.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blush.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biggrin.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cool.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cry.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/kiss.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/laugh.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/notgood.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/look.gif