Zaterdag 16 maart tijdens Nl-doet dag is in het Heijmanspark een voorzichtige start gemaakt met de aanleg van het Offers kruidenhofje. Onder aanvoering van Afferden Samen Beter en in samenwerking met Gezondheidscentrum ‘Hooge Heide’ hebben ruim twintig vrijwilligers zaden van geneeskrachtige kruidenplantjes in potjes uitgezet en mee naar huis genomen. Over een aantal weken, het Heijmanspark is dan waarschijnlijk een stuk droger, krijgen de kruidenplantjes een plekje in het aan te leggen kruidenhofje.

NLdoet is een jaarlijkse grootschalige actie van het Oranje Fonds gericht op het belang van vrijwilligerswerk en het vele werk dat vrijwilligers verzetten. In heel het land worden op deze dag van hoog tot laag vrijwilligersprojecten uitgevoerd. In Afferden werd door Afferden Samen Beter de aanleg van een Offers Kruidentuintje naast het nieuwe gezondheidscentrum in het Heijmanspark opgepakt.

Onder leiding van Gemma van den Akker van Praktijk Levensakker uit Siebengewald kregen de vrijwilligers bij de in het park gelegen kiosk uitleg op welke wijze de diverse zaadjes van de kruidenplantjes het beste in de potjes uitgezet en thuis verzorgd kunnen worden. Het is namelijk de bedoeling dat de stekjes in mei langs het pad van de nieuwe hoofdingang van het Heijmanspark een definitief plekje krijgen. Tenminste als de gemeente het goed vindt want die goedkeuring is er volgens huisarts Saskia Benthem nog niet.

Dit pad loopt van de Kapelstraat langs de linkerzijde van het gezondheidscentrum naar de kiosk. Behalve een kruidenhof en een aantal hoogstamfruitbomen is het de bedoeling dat langs dit pad een pipowagen komt voor opslag van tuingereedschap en waar vrijwilligers voor onderhoud van het Offers kruidenhofje samen kunnen komen. Ook de bankjes die nu nog in het park staan zouden bij de herinrichting van het Heijmanspark een plekje langs dit pad krijgen. Zo zou er een soort ‘boulevard’ ontstaan waar mensen makkelijk met elkaar contact kunnen maken, een aspect dat net zo belangrijk voor een goede gezondheid is als de kracht die kan uitgaan van geneeskrachtige kruiden.

De eerste fase van de aanleg van dit kruidenhofje werd na twee uur afgesloten met een warme kop soep bij cafétaria ’t Kapelleke. De komende tijd krijgen de groene vingers van de vrijwilligers het nog druk met het opkweken van de diverse geneeskrachtige kruiden voor het hofje.

Bron: Frans Thonen

image_pdf