sousafoonDe twee sousafoons van Fanfare Helpt Elkander gaan vanaf vandaag met een mooi hoesje door het leven. De beide sousafoondekjes werden zondag geschonken door de “‘Vrienden van fanfare Helpt Elkander”.

Sousafoons zijn witte tuba’s die bij een taptoe of tijdens buitenoptredens worden gebruikt om een wat feestelijker showeffect aan een fanfare te geven. Een sousafoondekje is niet alleen handig om daarop naam en logo van een muziekgezelschap af te beelden, het beschermt ook tegen voorwerpen van buitenaf. Het zou niet de eerste keer zijn dat tijdens een carnavalsoptocht een sinaasappel of een toffee in zo’n grote tuba verdwijnt. De “Vrienden van fanfare Helpt Elkander” heeft daar met de schenking van twee sousafoondekjes een einde aan gemaakt. Op het hoesje staat, weliswaar in een wat erg klein letterformaat, de naam van de Afferdense fanfare. Het logo daarentegen ontbreekt nog. Dat komt omdat er gewerkt wordt aan een nieuw logo dat, als alles meezit, volgend jaar tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van de fanfare wordt gepresenteerd.

De sousafoondekjes werden aan het einde van het concert overhandigd aan Frans Driessen en Sjaak Roersch, de beide tuba-spelers die tijdens een mars links en rechts de achterflank van de fanfare markeren. Dit concert vond overigens niet plaats op de pas geopende muziekkiosk maar in het naast de kiosk gelegen Iedershuus. Een van de redenen dat voor Iedershuus was gekozen, lag in het wat besloten karakter van het concert. Het was overigens voor de eerste keer in hun zesjarig bestaan dat de “Vrienden van fanfare Helpt Elkander” een concert kreeg aangeboden.

Deze vriendenclub werd destijds opgericht om geld in te zamelen voor de jeugdopleidingen. Zowel met de club als met de jeugdleden gaat het crescendo. Momenteel telt de “Vrienden van de fanfare” 120 leden en heeft een groot aantal jeugdleden met succes de opleiding afgerond. Daarnaast is de aanwas aan jeugdleden zo groot dat dirigent Eric Roefs volgend jaar zelf de blokfluitopleiding gaat verzorgen.

Bron: Maas- en Niersbode 05-07-2005

image_pdf