‘Alle weer is wandelweer!’

dws_maaspad_01WELL / BOXMEER –
“Alle weer is wandelweer. Want ook als het regent kun je je daar op kleden”, zei Jos Heijligers nadat hij maandag met enkele wandelvrienden de kletsnatte etappe 9 van het Maaspad had volbracht.

Het is het optimisme dat de ware wandelaar kenmerkt, want Jos, Theo en Joke Hoppenreijs zijn als lid van de wandelsportvereniging DWS Afferden het nodige gewend. Het drietal werd maandag vergezeld door Nico Gerrits, de Beugenaar die het Maaspad als nieuwe attractie voor langeafstandswandelaars heeft uitgedokterd en in kaart heeft gebracht.

dws_maaspad_02

De route kent geen officiële ‘doop’, maar op deze dag komt wel alle zegen van boven! “Het weer was de afgelopen week wisselend, maar vandaag krijgen we wel de volle laag”, zegt Nico met spijt in zijn stem. “Ik heb het water in de schoenen staan, maar we gaan het wel uitlopen”, zegt Joke lachend.

Tijdens etappe 9 van de totaal 20 etappes hadden de wandelaars uit Afferden, net als voorgangers in eerdere etappes, als ‘missie’ een flesje met Maaswater uit Eijsden (het beginpunt van het Maaspad) van Well naar Boxmeer te brengen, waar vandaag (dinsdag) een groep (met alle Boxmeerse wethouders) het flesje naar Cuijk brengt. “Voor elke etappe hebben we de gemeenten op de route gevraagd naar estafettelopers en dat is ons gelukt”, legt Nico Gerrits uit.

dws_maaspad_03Vanuit Well liepen Jos, Theo en Joke naar Aijen, om vervolgens bij oud-Bergen met de veerpont de oversteek te maken van Limburg naar Brabant. Het is overigens één van de vijftien keer dat de route van de ene naar de andere oever ‘springt’ via een brug of veerpont. Op het Brabantse land ging het door het unieke Maasheggengebied, waar soms plassen moeten worden omzeild. Achter Groeningen en Vortum-Mullem langs via slingerpaadjes over ‘de Bergjes’ en dan via het stuwencomplex bij Sambeek en de Loerangel naar eindpunt Boxmeer.

dws_maaspad_04

Dat het vandaag wat minder neigt naar genieten en onthaasten, daar prikken de Afferdense wandelaars doorheen. “Het is een prachtige route, met heel veel variatie. En de afstand is perfect. Het is een echte aanrader”, zegt Theo. Collega Jos heeft behoefte gekregen aan ‘meer’. “Dit gebied is prachtig, maar ik ben nu ook heel benieuwd wat je allemaal aantreft tijdens andere etappes die Nico heeft uitgezet.”

dws_maaspad_05Nico, die onderweg telefonisch wordt geraadpleegd, is de afgelopen week al meermaals verrast. “Zoals tijdens het stukje route in Duitsland, waar ik door de gemeente in Spargeldorf Walbeck werd getrakteerd op een Aspergemenu.”

De twintig etappegroepjes leggen in totaal 415 km af langs de boorden van de Maas, ofwel het totale stroomgebied van ‘Moeder Maas’ in Nederland. In 32 trotse Maasgemeenten in vier provincies gaat het door 105 dorpen en gehuchten. De slotetappe is op 23 mei, met als finale dat de inhoud van het flesje Maaswater bij Rockanje in de Noordzee wordt gekiept.

dws_maaspad_06

dws_maaspad_07Gerrits heeft het opgezet als een prestatietocht en daarmee wijkt het concept van deze langeafstandswandeling af van andere tochten. Deelnemers kunnen zich inschrijven en ontvangen een certificaat wanneer alle etappes zijn volbracht.

Aan- en afmelden kan via een app. Onderweg zijn er 20 vaste halteplaatsen, waar de deelnemer kan overnachten: hotels of bed & breakfasts die op de route liggen en op wandelaars zijn ingesteld.

 

dws_maaspad_08Zin om te lopen. Kijk op www.maaspad.nl.