Dit jaar is het 10 jaar geleden dat huiskamer Béjèn open ging voor de inwoners van Afferden, aan de Afferdse Heide 22. Dit heuglijke feit speelt zich af rond de datum van 19 december 2023.

In de afgelopen 10 jaar is er binnen de huiskamer veel gebeurd. De eerste 5 jaar werd de huiskamer bestuurd door het bestuur wat vanuit de opgerichte stichting Bevordering Leefbaarheid Ouderen Afferden (kortweg BLOA) de huiskamer gerealiseerd heeft als ontmoetingspunt voor Afferden. In die tijd vonden er dagelijks activiteiten plaats in de huiskamer aan de Afferdse Heide en werd er ook gestart met de warme maaltijd eens per week.

Na 5 jaar vond het zittende bestuur dat hun taak er op zat en moest er een nieuw bestuur komen. Dit kreeg in 2018 vorm en vanaf dat moment vonden de bestaande activiteiten weer plaats in de huiskamer.

Huiskamer Béjèn was in 2019 het middelpunt tijdens een bezoek van een delegatie Japanners aan de huisartsen in het kader van Positieve Gezondheid.

In 2020 werd ook Béjèn getroffen door de Corona beperkingen en deze hebben de activiteiten zeker 1½ jaar beperkt of helemaal gestopt. Na de corona perikelen zijn we weer gestart met de lopende activiteiten en gaandeweg werden ook de zo gemiste maaltijden weer opgepakt. Nu kennen we weer elke woensdag een maaltijd, welke druk bezocht wordt. In deze tijd van Corona is ook het steunpunt Offere ontstaan, wat inmiddels een vast onderdeel in het dorp is en wat is ingebed in de organisatie van huiskamer Béjèn.

In de voorbije periode is het zittende bestuur, samen met de vrijwilligers, ook op zoek geweest naar nieuwe activiteiten om op die manier nieuwe bezoekers binnen te halen. Voorbeelden hiervan zijn de Kienmiddag en de Rommelmarkt.

Om vanaf 2024 nog meer activiteiten aan te bieden, is er via de dorps-app een inventarisatielijst gepubliceerd, waarop de inwoners van Afferden aan kunnen geven wat ze binnen de huiskamer graag zouden willen doen of waar ze behoefte aan hebben. De studenten van de HAN, welke gekoppeld zijn aan het gezondheidscentrum, denken op de donderdagen dat ze in Afferden zijn, ook met ons mee over activiteiten welke mogelijk zijn.

We hopen dat de huiskamer nog tot in lengte van dagen een ontmoetingsplek blijft voor de inwoners van ons mooie dorp. Dat de bezoekers, maar ook de inwoners van Afferden, de huiskamer een warm hart toedragen blijkt uit de diverse donaties die we in het afgelopen jaar hebben mogen ontvangen.

Dit heuglijke feit vieren we met de bezoekers op 19 december en op 21 december met de vrijwilligers, tijdens onze reguliere vrijwilligersavond.

image_pdf