Jubileum ‘Offere Op Zien Mojst’

Tijdens carnavalzaterdag 5 maart vindt in partycentrum Kubbus voor de elfde keer "Offere Op Zien Mojst" plaats. De organisatie is opnieuw in handen van het trio Mat Custers, Harco van de Venn en André Erren. Het is naast een jubileum tevens de laatste editie, want het drietal heeft besloten er een punt achter te zetten.

In 1980 vond buurtvereniging "De Vriendenkring" dat er carnavalszaterdag iets voor de"Offerse Peijasse" georganiseerd zou moeten worden. In overleg met Wim Raymakers, eigenaar van de gelijknamige café/zaal, startte destijds het zogenaamde "Gehuwdenbal". Het mag duidelijk zijn dat deze avond niet bedoeld was voor de jeugd.

De organisatie wilde graag een gezellige verkleed bal met muziek van eigen bodem. Dat laatste kwam er in de vorm van "De Allegro's". Deze alom bekende feestband uit Afferden wist zaal Raijmakers volledig op zijn kop te zetten. De naam Gehuwdenbal moest met een korreltje zout worden genomen, want natuurlijk werden de eeuwige vrijgezellen ook toegelaten. De eregasten, de prins van Offere met zijn gevolg, kregen een prominente plek op een podium.

Het animo viel het eerste jaar wat tegen maar de aanwezigen van het eerst uur zorgden voor goede reclame. Op een gegeven moment moets het zogenaamde bijzaaltje geopend worden om iedere Peijas een plek te geven. Kaartvoorverkoop moest een teleurstelling voorkomen. Een deel van het entreegeld werd besteed aan prijzen voor de mooist verklede groepen, die vaak voortkwamen uit carnaval vierende families, buurten en verenigingen. Zij stopten met plezier veel tijd in hun creaties. Hun doel was, om met de ereprijs naar huis te gaan. De rivaliteit was hoog en het juryoordeel kon geregeld op kritiek rekenen.

In 2000 kwam de top 40 band "Marble" uit Afferden, met het idee om het roer eens volledig om te gooien. Marble verzorgde toen al enkele jaren de muziek en zag dat een Offerse Peijas niet alleen goed was in het bedenken van een creatieve outfit, maar dat de meesten ook zeker geen podiumvrees hadden. De naam Gehuwden­bal was niet meer van de tijd en werd omgedoopt tot "Offere op zien Mojst". Het eerste deel van de avond bestond uit een liedjes gedeelte "Offere Laot Ow Heure", waarbij de artiesten van eigen bodem live werden begeleid door Marble. In de topjaren beklommen ruim 160 Peijassen als groep, duo of enkeling het podium. Het tweede deel van de avond was gereserveerd voor "Offere Laot ow Zien". Juryleden van "De Vriendenkring" gaven hun punten voor de mooiste creaties.

In 2004 stopte Marble met de begeleiding en werd het muzikale gedeelte opgevangen door een DJ en Joekskapel "Wèr of Gèn Wèr D'ran" en bij gelegenheid ook nog de Vröllie Joekskapel "Kèls of Gen Kels D'ran".

Met de jaren werd de kwaliteit van de liedjes alsmaar beter. Harco van de Ven, die zelf een opnamestudio heeft, kwam met het idee,om de liedjes te gebruiken voor een nieuwe carnavals-cd. "De cd's werden voor een klein bedrag aan de man gebracht en toch bleef er altijd nog wat geld over voor een goed doel", ver-telt Harco. Niet alleen de muziek was goed, maar vooral de mooie teksten maakten de cd's zo bijzonder. Dit was mede te danken, aan de steun die verleend werd door muzikant en tekstschrijver Mat Custers. "Och, zo kan ieder op zij n manier een bijdrage leveren, binnen onze kleine organisatie" vult Mat aan.

Eind september komen we bij elkaar, nemen het draaiboek en evaluatie van het voorgaan­de jaar ter hand, passen dit zonodig aan, en we weten alle drie wat we moeten doen. Er gaat natuurlijk behoorlijk wat vrije tijd in zitten, maar de kick die je krijgt als we zaterdagavond op het podium bij Kubbus staan is geweldig. Daar doe je het allemaal voor."

Toch besluit het drietal om er na 11 jaar een punt achter te zetten. "Tja", zegt André, die zelfs al 22 jaar deel uitmaakt van de organisatie, "Dit is een goed moment om het stokje over te dragen. We hebben dit jaar met prins Twan d'n Urste een goede jonge prins met een grote groep vrienden achter zich. Binnen deze groep zitten veel creatieve Peijasse die vast wel goede ideeën hebben voor een nieuwe invulling van deze avond. Daar komen ze samen met Thomas en Inge van Party Centrum Kubbus wel uit. Met hier en daar wat ondersteuning kan er zomaar een perfecte opvolger ontstaan voor het "gehuwdenbal" en "Offere Op Zien Mojst".

We hebben de afgelopen jaren goed geluisterd naar de wensen van "De Peijas" en ons programma daarop aangepast. We willen onze periode dan ook graag goed afsluiten, door er wederom een geweldig feestje van te maken."

De laatste editie van "Offere Op Zien Mojst" op 5 maart wordt geopend door prins Twan I. Daarna worden tien knallers van carnavalsslagers ten gehore gebracht. Als het dak er dan nog niet af is, doet de mega vette band "Nomadic", bekend van de zondag na de optocht bij Kubbus, er nog een schepje bovenop.

Bron: Maas- en Niersbode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.