Na de zware oorlogsjaren volgt een periode van wederopbouw en nieuw elan. In de jaren 50 is sprake van enige welvaart en er is behoefte aan vrijetijdsbesteding. Zo ook in Afferden waar mede op initiatief van de toenmalige kapelaan Heijmans een groot aantal verenigingen ontstaat. Deze verenigingen hebben behoefte aan een geschikte ruimte voor de ontplooiing van hun activiteiten.

In 1958 worden plannen gemaakt voor de bouw van een gemeenschapshuis aan de Dorpsstraat op de plaats waar nu de bejaardenwoningen staan.
In de bouwtekeningen wordt aan verschillende ruimtes reeds de bestemming toegewezen: in de ruimte linksvoor komt de uitleenbibliotheek, rechtsvoor is voor vergaderingen en de zolder voor welpen en verkenners. De grote zaal biedt ruimte voor in totaal 170 zitplaatsen.

Op 6 november 1960 wordt het gemeenschapshuis door bisschop Moors feestelijk geopend en ingezegend. Een officiĆ«le naam krijgt het gebouw niet, maar al snel is ‘het jeugdhuis’ bij iedereen bekend.

Als het gebouw rond 1980 niet meer aan de eisen voldoet en renovatie niet haalbaar blijkt, wordt aan de Kapelstraat Iedershuus gebouwd, dat in mei 1982 wordt geopend.

image_pdf