Met het inzaaien van een van de oudste graansoorten werd op vrijdag 26 oktober 2018 op Landgoed Bleijenbeek op de akkergronden bij de voormalige boerderij van de familie Keijsers de officiële start van het erfgoedzadenproject wereldkundig gemaakt. De starthandeling was voorbehouden aan Theo Bastiaens, initiatiefnemer en betrokken bij de Stichting tot Behoud van Oude Graanrassen en Noortje Bas, lid van het coördinatieteam van Stichting De Oerakker en als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Wageningen.
Oude graanrassen die in de vorige eeuwen nog in Nederland werden geteeld, zijn door boeren in een hoog tempo ingeruild voor moderne rassen. Voordeel: vaak een hogere productiviteit, een grotere uniformiteit en betere machinale oogstbaarheid. Stichtingen de Oerakker en Zaadgoed ondernemen in het project Erfgoedzaden in samenwerking met het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland van de Wageningen University & Research een poging om deze oude graanrassen terug op het veld te brengen om zo de variatie in vorm en kleur en de variatie in smaak te behouden. Bovendien hebben deze oergranen een grote ziekteresistentie.
In het erfgoedzadenproject op Landgoed Bleijenbeek worden in het begin zo’n 200 graanrassen gezaaid, geoogst en beschreven. Dit aantal moet volgens Bastiaens in de toekomst uitgroeien tot een collectie van circa 500 tot 600 verschillende rassen. Rassen die ook door het publiek gezien kunnen worden. Daarmee is dit erfgoedzadenproject niet alleen vanuit wetenschappelijk oogpunt van belang maar voegt qua publiciteit iets extra toe aan het Maasduinengebied en de regio Noord-Limburg. En dat is volgens Dirk Jan Vink van Landgoed Bleijenbeek, rentmeester Harry Breviers van ASR, beheerder van het landgoed en Edmond Staal van het Limburgs Landschap belangrijk. “Want met alleen conserveren komt de regio er niet. Dat is achteruitgang. Wil het Maasduinengebied in de toekomst floreren, dan moet er geïnvesteerd worden in nieuwe projecten. En gewerkt worden aan het ontwikkelen van een eigen identiteit. Daarbij is ook de steun van gemeente en provincie nodig.”
In aanloop naar dit project werd al eerder een stukje land bij de voormalige boerderij van de familie Keijsers ingezaaid met St. Jansrogge. Een deel van de oogst is door dorpsbrouwerij ‘De Maar’ in het zuidelijk Limburgse gelegen Jabeek gebruikt voor het brouwen van een troebel blond biertje van 7% met de naam Oerbleij. Na de start van het erfgoedzadenproject konden de genodigden zich in paviljoen Bleijenbeek aan dit nieuwe biertje laven terwijl brouwer Leon Bemelmans een korte toelichting over dit biertje verzorgde. Hij was duidelijk enthousiast over Oerbleij en zag met belangstelling uit naar nieuwe oude tarwesoorten om daarvan nieuwe biersoorten te brouwen.
Op welke wijze zet je de Maasduinenregio op de kaart? Een vraag die urgent is geworden nadat het filmproject ‘De wilde boerderij’ na het afhaken van subsidieverleners als gemeente en provincie op losse schroeven is komen te staan. Dan maar op eigen kracht heeft men op Landgoed Bleijenbeek gedacht. De start van het erfgoedzadenproject en de lancering van het Oerbleij biertje laten zien dat er serieus aan de weg wordt getimmerd om de Maasduinen te promoten als een toeristische regio waar het goed toeven is.
Bron: Frans Thonen