Als je het aan de Offerse jeugd vraagt is er duidelijk de behoefte aan een jeugdhuis in het centrum van het dorp. Dat is het resultaat van een 3 uur durende workshop bij Kubbus op initiatief van het project ‘Afferden samen beter’ en het ‘Krachtige Kernen’ project van de HAN Hogeschool.

De bevolking van Afferden mocht in het kader van het ‘Krachtige Kernen’ project en ‘Afferden samen beter’ al eerder aangeven welke wensen er leven om het dorp nog leefbaarder en aantrekkelijker voor iedereen te houden. Toen werd ook al snel geconstateerd dat de jeugd niet gevraagd was naar hun mening. Vandaar dat afgelopen vrijdagavond in het café bij Kubbus 23 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar de moeite hadden genomen onder leiding van Joep Zwart en Twan Krebbers hun wensen op een rijtje te zetten.

Tijdens deze workshop mochten de jongeren via diverse vragen een oordeel vellen over het wonen en het activiteitenaanbod in Afferden. Zijn er genoeg sportclubs? Hoe is het met de verkeersveiligheid gesteld? Is er in de vrije tijd voldoende te doen? Wat mis je en kun je hierin zelf een bijdrage leveren?

Na een inventarisatie van de antwoorden ging de jeugd na een kort ‘friet-intermezzo’ groepsgewijs aan de slag met ideeën hoe Afferden aantrekkelijker gemaakt zou kunnen worden. Een metrolijn van Afferden naar Boxmeer, een crossbaan, betere wifi, een tunnel onder de Rijksweg, een hangplek of een jeugdhuis, een supermarkt of een pizzatent, betere voetbalgoals, een pannaveldje, een gameroom en nog veel meer. Ideeën waren er genoeg.

Uiteindelijk sprongen er vijf onderwerpen uit die de jongeren aan het eind van de workshop aan elkaar mochten presenteren. Zo waren feestjes voor 12- en 14-plussers bij Kubbus of De Pruuver favoriet, maar ook een hangplek in het dorp. Een andere groep ging nog een stapje verder en sprak de voorkeur uit voor een jeugdhuis in het centrum van het dorp. Daarnaast een supermarkt en het houden van een fortnitetoernooi.

Via het mobieltje mocht tot slot iedereen zijn of haar voorkeur uitspreken. Uiteindelijk trok het onderwerp jeugdhuis de meeste stemmen. Dit onderwerp komt op 23 januari terug tijdens de vervolgbijeenkomst van het ‘Krachtige Kernen’ project en de presentatie van de verbeterdagboeken van ‘Afferden samen beter’. De jeugd zal hun droom dan verder toelichten.

Bron: Frans Thonen

image_pdf