Bevrijding van Afferden 1945

Op 17 februari 1945 wordt Afferden bevrijd. Het gebeurt in de vroege morgen en in dagboeken van Britse militairen wordt gemeld dat dit rond 8.00 uur was. Verder wordt beschreven dat ca. 10 Duitsers krijsgevangen worden gemaakt en dat nagenoeg alle kelders onder water staan.

Ook in een boek worden de gevechten rond Afferden uitgebreid beschreven. Dit boek “With the Jocks” van Peter White gaat over een onderdeel van de 52e Lowland Division genaamd “King’s Own Scottish Borderers” (Jocks staat voor Schotten).

De inwoners van Afferden bevinden zich dan op hun evacuatieadressen, voornamelijk in het noorden van Nederland. In hun dagboeken lezen we dat zij enkele dagen later berichten over de bevrijding van Afferden vernemen. Het zal nog maanden duren voordat zij weer huiswaarts kunnen keren. Er zijn op dat moment zelfs nog families die nog niet op hun definitieve evacuatie-adres zijn aangekomen.

70 Jaar bevrijding werd op 2 mei 2015 in Afferden herdacht met een Bevrijdingsconcert van fanfare Helpt Elkander in samenwerking met het Dorpsarchief. Tijdens deze herdenking werden de verhalen van Afferdse mensen uit deze donkere periode uit de geschiedenis van Afferden verteld en werden o.a. beelden vertoond van de ondergang van het kasteel. Ook hoorden we het verhaal van een Schotse familie die enkele weken daarvoor voor het eerst het graf van een familielid in Milsbeek bezocht. Deze Schotse militair sneuvelde op 16 februari in de bossen van Afferden.

De tekening is uit het boek van Peter White.

  2 reacties op “Bevrijding van Afferden 1945

    • Kunt u daar wat meer over vertellen. Met name de gevechten rondom Kasteel Belijenbeek worden uitgebreid beschreven. Over gevechten in Afferden zelf kan ik niet veel vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.