Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 breken voor Afferden betrekkelijk rustige oorlogsjaren aan. Totdat in de nacht van 5 op 6 juni 1942 een zware bom valt ter hoogte van de huidige Schenck van Nijdeggenstraat. Hier bevindt zich de speelplaats van de toenmalige lagere school aan de Dorpsstraat. De schade in de directe omgeving is enorm, maar wonder boven wonder vallen er geen dodelijke slachtoffers, maar alleen een aantal gewonden.

In die nacht voert het Britse RAF Bomber Command met 180 vliegtuigen een bombardement uit op Essen in het Roergebied. Het wordt een mislukking genoemd, er is betrekkelijk weinig schade en de bommen worden over een groot gebied verspreid. Er worden 10 doden en 68 gewonden gemeld. Twaalf vliegtuigen gaan verloren.

Waarschijnlijk is een van de vliegtuigen in een luchtgevecht geraakt en heeft daarbij zijn bommenlast vroegtijdig afgeworpen.

Op de foto de achterzijde van de verwoeste lagere school op de hoek van de huidige Schenck van Nijdeggenstraat en de Dorpsstraat.