Het dialect in Afferden (audio)

Het dialect dat in Afferden wordt gesproken wordt aangeduid als het Kleverlands. Dit heeft betrekking op het gebied aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens tussen Nijmegen en Venray. Voordat de officiële staatsgrens tussen Nederland en Duitsland in 1815 wordt vastgesteld spreken de bewoners hier, met kleine variaties, dezelfde taal. Ook hierna is dit lang zo gebleven.

Tegenwoordig spreken steeds minder mensen Kleverlands. Ook in Afferden neemt het aantal dialectsprekers af. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw wordt thuis met de kinderen steeds minder dialect gesproken. Het is daarom van belang dat dit dialect wordt vastgelegd. Dat gebeurt bv. al sinds de jaren 50 door het Meertens Instituut. Hierbij zijn in heel Nederland opnames gemaakt waarbij de dialectsprekers min of meer vrijuit spreken over onderwerpen naar eigen keuze. Zo ook in Afferden.

Geluidsopname vastgelegd door het Meertens Instituut
In de opname van 14 oktober 1970 horen we Maria (Mina, 1897-1983) en Wilhelm (Helmke, 1898-1977) van Hoof, dochter en zoon van meester Lambertus van Hoof, onderwijzer aan de jongensschool van 1894 tot 1936.

Er wordt gedetailleerd verteld over hun dagelijks leven. Verder wordt er teruggekeken naar hun eigen schooltijd en oorlogsjaren. Het interview geeft een mooi inkijkje in het Afferden in vroegere jaren.

Bron: Dorpsarchief
Audio: Meertens Instituut

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *