Operation Veritable februari 1945

Na maandenlang in de frontlinie te hebben gelegen biedt Afferden 70 jaar geleden een troosteloos beeld. De bevolking is geëvacueerd en het dorp is verwoest. Terwijl het zuiden van Nederland al is bevrijd, stokt de opmars van de geallieerden eind 1944.

Om Duitsland definitief op de knieën te krijgen, wordt een grootscheeps offensief gepland met het doel het Reichswald te bezetten en de oostelijke Maasoever te bevrijden om daarna door te stoten richting Rijn. De operatie krijgt de naam Veritable, wat werkelijk betekent, de beslissende veldslag. Er wordt een enorme troepenmacht met een indrukwekkend oorlogsmaterieel ingezet. De aanval, die wordt voorafgegaan door hevige bombardementen op Goch en Kleef, begint op 8 februari 1945. De Schotse 51e Highland Divisie en 52e Lowland Divisie rukken op vanuit het noorden en na een hevige strijd wordt Gennep op 12 februari bevrijd.

Vanuit Heijen bereiken de troepen, ondersteund door Churchill-tanks, het grondgebied van de gemeente Bergen. Terwijl Afferden op de vroege morgen van 17 februari zonder noemenswaardige tegenstand wordt bezet, ontbrandt in het bos – aangeduid als Broedersbosch – een hevige strijd. Vooral ook bij verschillende pogingen met ondersteuning van tanks via het Rimpelt kasteel Bleijenbeek te veroveren.

De operatie Veritable zal uiteindelijk een van de grootste, echter relatief onbekende veldslagen in de Tweede Wereldoorlog worden, waarbij alleen al aan geallieerde zijde meer dan 20.000 soldaten sneuvelen.

Van de bevrijding van Afferden zijn geen foto’s bekend. Wel zijn er filmbeelden van Schotse militairen die van Heijen richting Afferden oprukken. De foto toont een fragment uit de filmbeelden en de inzet geeft een beeld van de Dorpsstraat zoals de bevrijders die op 17 februari moeten hebben aangetroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: