Veertigdagentijd is vastelaovend bezinnend voortzetten

Vastelaovend is geen feest waar drinken en ‘gek doen’ centraal staan, maar een feest waarbij we de verbondenheid met elkaar gevoeld en beleefd hebben. Verbondenheid kan alleen pas echt wanneer je niet alleen voor je eigen plezier gaat, maar ook op de ander gericht bent. We zeggen immers altijd ‘vastelaovend same!’ In de veertigdagentijd mogen we op een bezinnende manier deze verbondenheid voortzetten en heeft alles te maken met op de ander/Ander gericht te zijn. Jezus geeft ons via de bijbel 3 tips: gebed is de manier om de verbondenheid met God te zoeken; vasten is een manier om te beseffen dat zoveel dingen voor ons vanzelfsprekend zijn maar onze gedachten te verplaatsen naar die mensen die minder hebben dan wij, in eigen land en in andere landen; door daden laten zien dat we heel concreet ons inzetten voor onze naasten.

Pastoor Rick Blom

Welkomstmissen nieuwe kapelaan

In het weekend van 9 en 10 maart zal kapelaan Slaven Brajkovic zijn 1e Missen verzorgen in onze parochies: in de kapel van Heukelom is dit op zaterdag 9 maart om 17.00 uur, in Afferden in de kerk op zondag 10 maart om 09.30 uur. In onderling overleg zullen kapelaan en pastoor regelmatig rouleren zodat beide priesters in alle parochies regelmatig voorgaan in de diensten.

Spreekuur

Voor het bestellen van H. Missen, voor vragen of gewoon welkom voor een kopje koffie!

Parochie Afferden:

Sacristie van de parochiekerk. Ingang zijkant van de kerk via de Dorpsstraat.

Elke dinsdag van 09.00-11.00 uur. Tel. 06-28873424.

Huispaaskaarsen

U kunt weer huispaaskaarsen bestellen. In de parochies tijdens de Missen zullen afbeeldingen en een bestelformulier liggen vanaf 17/18 februari; ook aanwezig tijdens spreekuur in onze parochies. Er zullen 3 formaten zijn in de prijs van 15, 17,50 en 20 euro. Tijdens de Paasdagen worden deze gezegend om vervolgens mee naar huis te nemen.

Films in de Edith Steinkapel in Nieuw Bergen

Elke zondag in de veertigdagentijd worden er films getoond in de Edith Steinkapel om 14.30 uur. Voor toegang wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 euro inclusief koffie/thee in de pauze. De 2 komende films zijn:

‘Godland’ zondag 25 februari

De jonge Deense priester Lucas wordt aan het einde van de 19e eeuw op reis gestuurd naar IJsland, een van de laatste koloniën van het Deense rijk. Zijn missie: toezicht houden op de bouw van een kerk in een afgelegen parochie en de bewoners fotograferen. Met zijn camera op de rug begint de priester aan een avontuurlijke tocht die niet zonder uitdagingen verloopt: de lokale bevolking zit niet te wachten op onderwerping en heeft totaal geen interesse zich verstaanbaar te maken. Lucas weet zijn bestemming te bereiken, maar hoe verder hij doordringt in het woeste landschap en haar onbekende cultuur, hoe meer hij afdwaalt van zijn moralen en van zichzelf.

‘Muidhond’ zondag 3 maart

Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs wordt vrijgelaten uit de gevangenis, keert hij terug naar zijn moeder die in een klein huisje bij de duinen woont. Daar neemt Jonathan zich voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een jong meisje naast hem komt wonen.

De volgende films zijn 10 maart ‘Life of Brian’, 17 maart ‘Pink Moon’ en 24 maart ’The Last Temptation of Christ’. Meer info over de films: www.katholiekbergen.nl

Stille Omgang 16 maart 2024

In 1345 vond er een wonder plaats in Amsterdam met een H. Hostie. Meer info is te vinden op www.stille-omgang.nl. Er ontstond een jaarlijkse feestelijke processie totdat de reformatie dit niet meer toestond. Hierop ontstond het gebruik om ’s nachts een route te gaan lopen, in stilte. Dit gebruik is nog steeds en jaarlijks trekken er een paar duizend mensen in stilte door de nachtelijke straten van Amsterdam, midden door het uitgaansleven. Zo’n 20 kerken voorzien van H. Missen waar verschillende groepen uit het hele land samen komen om te vieren. Een unieke ervaring om mee te maken. Dit jaar van zaterdag op zondag 16/17 maart.

Pastoor Blom gaat mee en nodigt u uit om mee te gaan. Bijdrage van 35 euro wordt gevraagd. We stappen op de bus bij Hotel Asteria in Venray. Op de vroege zondagochtend zijn we weer terug. U kunt zich opgeven bij pastoor Rick Blom.

Samen naar Lourdes 27 april t/m 4 mei

Op zondag 3 december heeft het gastkoor ‘Chrisko’ uit Heerlen gezongen in de Petruskerk in Bergen. Voor de pastoor die 9 jaar kapelaan is geweest in Heerlen een heel vertrouwde groep! Samen met deze groep wordt u uitgenodigd om mee te gaan naar Lourdes! Als gezamenlijke groep, met aanmeldingen vanuit Heerlen, reizen we naar Lourdes op een gepland programma van ‘Huis voor de Pelgrim’ Maastricht (voorheen Limburgse Bedevaarten). De data is van 27 april t/m 4 mei en we reizen met de TGV. Meer info en ook opgeven kan via de pastoor.

image_pdf