Dit zou zomaar de titel van een actueel bericht kunnen zijn. In werkelijkheid is het een Historische Notitie van de hand van Jozef Donker.

“In de jaren tachtig van de vorige eeuw (19e eeuw DA) kreeg men in de gemeente Bergen, vooral in de afdeling Well-Bergen, te maken met de overlast van wilde zwijnen. Daardoor ontstond grote schade aan aardappelen en andere veldgewassen. Ook de dennenbossen werden erdoor bedreigd.
Burgemeester Otten heeft daarom heel bewogen brieven aan de Commissaris des Konings geschreven. Hij vraagt daarbij de nodige hulp. Hij verzoekt o.a. om hulp van militairen om de wilde varkens te doden. Hij krijgt wel toestemming om drijfjachten te houden. Verder heeft de provincie niets ondernomen. In de winter van 1883 zijn op de wilde zwijnen klopjachten gehouden, waarbij o.a. een paar dragende zeugen zijn neergeschoten. In maart 1883 kan de burgemeester dan berichten dat de overlast “allengskens” begint af te nemen.”

Drijfjachten worden in de omgeving van Afferden al heel lang gehouden. Hier een foto uit 1952.

Tijdens een jachtpartij poseren de drijvers voor de ruïne van kasteel Bleijenbeek.

V.l.n.r.: Gert Laarakker, Handrie Raijmakers, Sef Tebarts, Tinus Laarakker, Harrie Keijsers, Frans Laarakker, Ben v/d Heijden, Paul Janssen, Martien Giepmans, Joos Keijsers, Chris Litjens, Fr. Janssen (Siebengewald), Gradus Heijligers, Nol Rühl, Martien Remmen, Jeu Keijsers, Theo Tebarts, Harrie Tebarts, Harrie Litjens.