Hoewel in 1918 woningvereniging Cosmas & Damianus als voorloper van het huidige Destion wordt opgericht is van sociale woningbouw vóór 1945 nauwelijks sprake.

In 1919 worden in Afferden 4 huurwoningen aan de Langstraat en 2 op het Gening gebouwd. In het jubileumboekje ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de woningvereniging in 1993 lezen we: “Ook kwamen er 12 huurwoningen voor arbeiders in Afferden-Heukelom. In 1922 werden ze gebouwd door N.V. Stoomsteenfabriek “St. Antonius” te Heukelom.” Hiermee zullen de 7 woningen van “De Kazerne” (achter de huidige kippenstallen in Heukelom) en de 8 woningen van “De Blök” worden bedoeld. Het is niet duidelijk hoe deze aantallen zich verhouden. Van deze laatste woningen is een dubbele woning naast het huidige autobedrijf Heijligers behouden gebleven. Aan de overzijde van de Rijksweg staan dan nog 3 dubbele woningen, in de volksmond “De Blök” genoemd. Deze zijn in de jaren 1960 afgebroken. Als in 1924 de steenfabriek in handen komt van Van der Kun en Boerland behoren deze woningen blijkbaar niet tot de onderneming.

Deze woningen worden dus veelal bewoond door arbeiders van de steenfabriek. In de jaren 1930 wonen hier o.a. vanaf de woning links op de foto de familie Albert Wijers, de familie Jan Heijnemans, de familie Hannes Lamers, de familie Piet vd Heijden, de familie Jan v Gellecom en de familie Cor van Berlo. Het zijn kleine woningen met woonkamer, keuken en 2 slaapkamers en de gezinnen zijn groot, merendeels meer dan 5 kinderen.image_pdf