School aan de Dorpsstraat 1904

In mei 1904 maakt de nieuwe burgemeester Gerardus Johannes Hubertus Peters, geboren 25 november 1871 te Well, een rondrit langs de dorpen van de gemeente Bergen vanwege zijn installatie als burgemeester op 2 mei 1904. Hij is burgemeester van de gemeente tot 1918.

Hier wordt de burgemeester bij de school aan de Dorpsstraat verwelkomd. De school stond op de hoek van de Dorpsstraat en de huidige Schenck van Nijdeggenstraat waar nu een dubbel woonhuis staat. Dit huis is op de kelders van de oude school gebouwd.

Het was een school met vier lokalen en naar verluidt woonde de onderwijzer enige tijd in de school. In de klassen zaten jongens en meisjes gemengd. We kennen het uiterlijk van de school vooral als achtergrond van de schoolfoto’s waarvan de eerste rond 1900 zijn gemaakt. Het was een vrij hoog gebouw, maar dat kwam omdat de begane grond hoger lag. Aan de achterzijde ging je met een trapje naar binnen. Vermeldenswaardig is dat ten tijde van het hoog water in 1926 tijdelijk vee in de school werd gestald.

Op 6 juni 1942 valt een zware bom op de speelplaats van de school. Deze wordt zwaar beschadigd en is niet meer bruikbaar. De kinderen krijgen voortaan les in de meisjesschool aan de Langstraat.


1 reactie op “School aan de Dorpsstraat 1904

 1. Christ van den Besselaar
  21 november 2019 om 14:09

  Kunt u mij informatie verstrekken over Henricus Antonius Hubertus Clevers, geboren op 10 maart 1891 in Afferden? Hij was de zoon van Johannes Mathias Hubertus Clevers (1850-1909) en Alberdina Gertrudis Huberta van Soest (1856-1935). Het gezin Clevers-van Soest telde 6 kinderen, van wie er één jong gestorven is. De twee dochters bleven ongehuwd. Vaag kan ik me herinneren dat ik met mijn moeder (die tante moest zeggen tegen A.G.H. Clevers-van Soest) in Afferden ben geweest.
  Bedankt voor de te nemen moeite.
  Met vr. gr.
  Christ v.d. Besselaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/frown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wave.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hello.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/perfect.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wink.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smile.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/clown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bouncey.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tongue.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/rose.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blush.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biggrin.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cool.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cry.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/kiss.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/laugh.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/notgood.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/look.gif