Huisnummers en straatnaamgeving

oude huisnummers
Het huisnummer van de woning die vroeger op de hoek van de Veerweg en de Dorpsstraat stond. Het huis is in 1994 afgebroken.

De opzet van de gemeentelijke administratie was in de eerste helft van de vorige eeuw (19e eeuw, DA) nog heel primitief. Geleidelijk is getracht dit te verbeteren. Zo heeft de raad in 1819 besloten alle panden in de gemeente te voorzien van een huisnummer. De overweging daarbij was dat het anders vaak moeilijk was huizen op afgelegen plekken te vinden. De nummers werden gegeven zonder een nadere aanduiding van wijk of straat. Verfmeester Johannes Jumet te Afferden kreeg de opdracht deze nummers aan te brengen terwijl de bewoners de daaraan verbonden kosten zelf moesten betalen. Hiervan waren de armlastigen echter vrijgesteld.

Het in 1819 ingevoerde gebrekkige systeem van huisnummering is ongewijzigd gebleven totdat de gemeente in 1879 een wijkindeling heeft gekregen. Daarbij is aan elk nummer een letter toegevoegd. Heijen werd wijk A, Afferden wijk B, Siebengewald wijk C, Bergen wijk D en Well wijk E. Wellerlooi werd toen nog gezien als een onderdeel van Well. Omstreeks 1900 was Wellerlooi echter uitgegroeid tot een dorp met eigen voorzieningen. De wijkindeling is toen aangepast door aan de huisnummers van die plaats de letter F toe te voegen.

Na 1945 werd steeds duidelijker dat de bestaande wijkindeling aan vervanging toe was. Mede doordat na 1945 in elk van de dorpen veel was gebouwd, voldeed het systeem van 1879, waarbij men volstond met de aanduiding van een letter, gevolgd door een nummer, niet meer. Daarom heeft de gemeenteraad op 31 mei 1955 besloten de straatnaamgeving in te voeren. Behalve voor de nieuwe woonkern van Bergen zijn daarbij honderd namen gekozen voor straten in en buiten de woonkernen. Deze namen zijn ontleend aan het kadaster en vooral aan in de omgangstaal reeds gebruikte aanduidingen.


2 reacties op “Huisnummers en straatnaamgeving

 1. Jos van Rens
  7 september 2021 om 09:15

  Mijn overgrootvader heeft omstreeks 1836 gewoond op het adres Pastoorbiest 65 in Afferden.
  Weet u waar dit in Afferden ligt/lag en wat de huidige straatnaam is?
  Alvast bedankt

 2. Ton
  9 september 2021 om 18:51

  Beste Jos,

  Ik denk dat u met uw vraag aan de andere kant van de Maas moet zijn, in Boxmeer -> http://www.pastoorbiest.nl

  Afferden zelf heeft in zijn rijke geschiedenis nooit geen Pastoor Biest gehad, dan wel een straat gehad vernoemd naar deze pastoor.

  Hartelijke groet,

  Ton

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: