In de kranten van 1979 vinden we weinig belangwekkends over Afferden. Een enkel bericht met als “hoogtepunt” de melding “Sexclub Afferden in de as gelegd”. Het voormalige café Maaszicht aan de Veerweg, verworden tot sexclub, brandt geheel uit en moet worden gesloopt.

In dit jaar worden voor de vijfde keer de Roofridderfeesten georganiseerd. Onder stralende weersomstandigheden zien enkele duizenden toeschouwers dat HRC als winnaar van de traditionele zeskamp uit de bus komt.

Verder wordt gemeld dat A. van Dijk de nieuwe pastoor van Afferden wordt. Het plan om de oude meisjesschool aan de Langstraat tot gemeenschapshuis te verbouwen wordt door het Ministerie van Onderwijs afgekeurd en er wordt over een nieuw gemeenschapshuis nagedacht. De gemeente Bergen kondigt aan dat de bouw van woningen in Afferden nog op zich laat wachten en op een dorpsbijeenkomst wordt aangedrongen op verharding van de huidige Zwartebergweg en de weg naar het sportpark. Wel staat de aanleg van riolering op het Gening in de planning.