molen001

De heren van kasteel Bleijenbeek in Afferden lieten in 1852 op de Meulenberg op ongeveer een kilometer ten noorden van het kasteel, een molen bouwen. In 1882 werd de molen door bliksem getroffen en brandde geheel af. In 1883 werd aan de voormalige Steenweg (nu Rimpelt), de huidige plek van de molen, een nieuwe stenen bergmolen gebouwd.

Wederopbouw
Tijdens WO II lag Afferden zwaar in de vuurlinie. Eind 1944 werd de molen door terugtrekkende Duitse soldaten geheel opgeblazen. Na de oorlog waren de kosten te hoog om de molen te herbouwen. Hiervoor kwam een oplossing toen de St. Josephmolen in Venray-Heide werd gesloopt, waardoor men onderdelen van deze molen kon gebruiken. Eind jaren vijftig werd de molen van Afferden bedrijfsklaar gemaakt door de toenmalige eigenaar Chris van den Berg en zijn zwager, de molenmaker Hub Beijk. In 1958 werd de molen in bedrijf genomen.

Einde van de maalderij
Nadien ging het de ambachtelijke maalderij echter niet meer voor de wind: de elektrische manier van malen kwam steeds meer in trek. Uiteindelijk werd de molen in het midden van de jaren zestig stilgezet. De molen is in 1989-1990 geheel gerestaureerd door Harry Beijk. zoon van Hub Beijk en geopend op 30 april 1991. Tegenwoordig wordt regelmatig gedraaid door de eigenaar en vrijwillige molenaars.

Bergmolen
De molen staat op een natuurlijke heuveltop en heeft het typische karakter van een belt-of bergmolen. De opslagplaats in de berg is bereikbaar via een aangebouwd pakhuis. De molen is een bovenkruier. Dit betekent dat alleen de kap beweegbaar is. De korenmolen Nooit Gedacht is momenteel nog de enige windmolen in de gemeente Bergen.