Ingezonden brief van toneelvereniging Nuance:

Beste mensen uit Afferden,
Beste mensen uit de Gemeente Bergen,
Beste toneelvrienden,

Na een lange tijd stilte rondom Toneelvereniging ‘Nuance’ willen wij u graag inlichten en toelichting  geven op de afgelopen periode, welke wij als vereniging hebben doorgemaakt.
Nadat wij een bericht hebben moeten uitbrengen, dat in 2024 geen toneel zou gaan plaatsvinden, heeft dat wat stof doen opwaaien. Dit realiseren wij ons terdege, echter zaten wij toen midden in een hectische periode vol onzekerheden, waardoor wij geen concrete uitspraken konden doen over de stand van zaken.
Bij in gebruik name van de Alverman is aan de oude huurders van ‘Iedershuus’ beloofd, dat zij gebruik konden gaan maken van de Alverman onder dezelfde voorwaarden geldende bij ‘Iedershuus’.
Echter, bij het opstaan van een nieuw bestuur in december 2023, zijn de contracten en afspraken die destijds zijn opgesteld door de Alverman en ondertekend door beide partijen, nietig verklaard en zouden er nieuwe afspraken en contracten worden opgesteld.
Dit betekende voor ons, dat wij vanuit mede huurders en het nieuwe bestuur niet meer de benodigde opbouw tijd konden krijgen voor het realiseren van een decor. In de toen op dat moment korte tijdsbestek konden wij niet de mankrachten en financiële middelen opbrengen om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen van de Alverman.

In juni j.l. heeft de Alverman de stand van zaken besproken, tijdens een openbare bijeenkomst en daarin ook de nieuwe huurprijzen kenbaar gemaakt, welke een 30% stijging betreft.
Wij zijn daarop gaan begroten voor de toekomst: wat betekent dit voor onze relatief kleine vereniging? Wat betekent dit voor de prijs van een toegangskaartje voor ons publiek?

Wij hebben namelijk niet alleen te kampen met de hogere huurprijzen + opslag kosten bij de Alverman.
Al jaren is er een stilstaand ledenaantal en een teruglopend spelersaantal voor een toneelstuk, en is onze bouwploeg aan het vergrijzen.
Daarnaast heeft onze regisseur te kennen gegeven dat in 2024 zijn laatste regie jaar zou zijn, en dit toneelstuk is tot onze spijt afgelast vanwege bovenstaande situatie bij de Alverman.
Maar dit betekent voor onze toekomst hogere kosten omdat wij een regisseur zouden moeten gaan inhuren.

Wij zijn een zeer intensief traject in gegaan, om te zoeken naar mogelijkheden en manieren om ons hoofd boven water te houden, en hebben ook meermaals om de tafel gezeten met afgevaardigden van het bestuur van de Alverman. Helaas met als resultaat dat er geen oplossing is gevonden.
Hierop kwamen we op de vraag: “Heeft Toneelvereniging ‘Nuance’ in de huidige vorm een duurzame toekomst?”

Wij, leden en bestuur van Toneelvereniging ‘Nuance’, hebben met pijn in ons hart een unanieme beslissing genomen: “Toneelvereniging ‘Nuance’ heeft geen toekomstperspectief in de huidige vorm en zal dan ook opgeheven worden.”
Heropgericht in 1984 na de Offerse Revue, zouden wij in 2024 ons 40 jarig jubileum hebben willen vieren met u allen. Helaas mag het niet meer zo zijn.

Wij hebben begrip voor het bestuur van de Alverman om de Alverman rendabel te krijgen en vinden het zeer teleurstellend dat wij daar helaas geen bijdrage meer aan kunnen leveren.

Hartelijk dank aan u allen: voor 40 jaar een lach en een traan, voor 40 jaar aan herinneringen en voor 40 jaar Toneel in Afferden.

Namens alle leden van Toneelvereniging ‘Nuance’

image_pdf