College gemeente Bergen bezoekt Nuance in Afferden

“Je komt er heel vaak langs en vraagt je dan af, .. hoe werkt het nou binnen zo’n steenfabriek?” zegt wethouder Lia Roefs bij de start van het collegebezoek aan de Wienerberger steenfabriek Nuance in Afferden. In het kantoor van Nuance aan de N271 vertelt de locatiemanager Harrie Koenen gedreven over de geschiedenis van deze steenfabriek.NuanceTrouwe werknemers
Bij de fabriek werken 20 medewerkers, bijna allemaal afkomstig uit de gemeente Bergen. Afferden is vanaf het begin hofleverancier van medewerkers. Opmerkelijk is dat werknemers de steenfabriek trouw blijven. Harrie is daar zelf een voorbeeld van, hij werkt hier al 40 jaar!

Een wereldmerk
Wienerberger is eigenaar van meerdere steenfabrieken waaronder die van Afferden. Het college hoort hoe het bedrijf zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Wienerberger is inmiddels een wereldmerk met een groot assortiment aan keramische bouwmaterialen voor gevel, dak, binnenmuur en bestrating in allerlei kleuren en vormen. De vele bakstenen op het buitenterrein van Nuance worden voor een groot deel geëxporteerd naar Duitsland.

Het productieproces
Bij de rondleiding door de fabriek blijkt hoe modern de steenfabriek zich heeft ontwikkeld. Alles is computergestuurd, er komt bijna geen handwerk meer aan te pas. Het proces van het bakken van de klei, in de 100 meter lange oven, komt zeer nauw en wordt op de voet gevolgd; 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De warmte uit de oven wordt elders binnen het bedrijf hergebruikt. Verschillende medewerkers zijn dagelijks bezig om ook te kijken hoe de duurzaamheid binnen de steenfabriek verbeterd kan worden. Het college is zeer geïnteresseerd in deze vorm van duurzaam ondernemen en is onder de indruk van het getoonde innovatieve productieproces.

Ook voor Mosaïque
Als afsluiter van de rondleiding ziet het college hoe de gebakken stenen keurig machinaal op pallet worden ingepakt en worden klaar gezet voor transport. Met trots vertelt Harrie Koenen dat Nuance ook de stenen voor het centrumplan Mosaïque heeft mogen leveren…. “en dat ziet er toch prachtig uit!!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *