Goede verlichting op de fiets is tijdens de donkere dagen van het jaar van levensbelang. Met de actie ‘Ik val op!’ besteedt Veilig Verkeer Nederland (VVN) aandacht hieraan. Basisschool ’t Diekske in Afferden is hierop ingesprongen en heeft onlangs VVN afdeling Bergen Gennep Mook ingeschakeld om de fietsverlichting van de leerlingen te controleren.

Het resultaat viel de afdeling na controle van 97 fietsen van de leerlingen van de groepen 3 t/m 8 niet tegen. Spitste de controle zich toe op een een goed werkende fietsverlichting en de aanwezigheid van reflectoren (achter en in de wielen), gemakshalve werd ook de staat van de remmen, stuur, bel en handvatten meegenomen. “Het onderdeel handvatten klinkt misschien vreemd”, zegt coördinator Luuk Otten. “Maar deze moeten goed vastzitten en mogen op de uiteinden niet kapot zijn. De afgesloten uiteinden zorgen ervoor dat bij een valpartij het stuur geen verwondingen kan veroorzaken.”

Controleren van de deugdelijkheid van een fiets is belangrijk maar levert nog niet meteen een gewenst gedrag op. De rol van de ouders en oudere broers en zussen is volgens Otten hierin erg belangrijk. “Geef het goede voorbeeld en wijs kinderen op het belang om bij donker weer op tijd gezien te worden.”

Na de fietscontrole ontvingen alle kinderen als herinnering een reflecterende sleutelhanger in de vorm van een fiets.

Bron: Frans Thonen