Bekijk fotoalbum
Foto’s: Frans Thonen
01-06-2019

Een Japanse delegatie van 15 zorgprofessionals onder leiding van Hiroyuki Beniya, directeur van een gezondheidscentrum in Fukui en Satoko Hotta, professor aan de Keio University Graduate School bezocht afgelopen dagen Nederland om oplossingen te zoeken voor de toenemende vergrijzing en de stijgende zorgkosten in Japan. Met name de rol van de huisarts in Afferden werkend volgens het concept van ‘Positieve Gezondheid’ was voor hen interessant. Japan kent namelijk eigenlijk geen huisartsenzorg en ook geen goed georganiseerde thuiszorg of maatschappelijk werk.

Minister Bruins(VWS) bracht vorig jaar nog een bezoek aan de plattelandspraktijk in Afferden vanwege deze nieuwe manier van werken. Door te werken volgens het concept van ‘Positieve Gezondheid’ heeft huisarts Hans Peter Jung in de spreekkamer meer tijd voor de patiënt en 25% minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis. L1 maakte hierover een reportage. Een in Nederland wonende Japanse tolk zag deze film en was hierover zo enthousiast, dat een groep van 15 Japanse zorgprofessionals afgelopen week het vliegtuig pakte om huisartsenpraktijk Afferden te bezoeken.

De Japanse delegatie waaronder artsen, fysiotherapeuten, verplegers, diëtisten en gezondheidsvoorlichters wilde met eigen ogen zien hoe huisartsenpraktijk Afferden vanuit het concept van ‘Positieve Gezondheid’ mensen in hun kracht probeert te zetten. Eigen regie en veerkracht van mensen zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Tevens kwam ook de gemeenschap van Afferden aan het woord. Zo werd een bezoekje gebracht aan de 66-jarige Chris Peters in Afferden. Hij kreeg op zijn vierde polio en is sindsdien volledig verlamd. ’s Nachts ligt hij aan beademingsapparatuur. Toch weerhield hem dat er niet van om de hele wereld over te reizen voor zijn werk voor met uitsterven bedreigde diersoorten. Hij vertelde over de kracht van ‘Positieve Gezondheid’ en over het belang om een doel in het leven te hebben.

Daarnaast bracht de delegatie een bezoek aan huiskamer Béjèn, die een belangrijke rol speelt in de leefbaarheid van Afferden en met name in het bestrijden van de eenzaamheid onder oudere inwoners. De Japanners werden hartverwarmend en met een Japans welkom ontvangen door bezoekers, bestuur en vrijwilligers van Béjèn. Vervolgens gaf Wilbert Pothoff, directeur van woningcorporatie Destion een korte presentatie over het ontstaan van Béjèn. Daarna mengden de Japanners zich onder de bezoekers van de Offerse huiskamer en gingen in gesprek over de rol van een huiskamer in het voorkomen van eenzaamheid in een gemeenschap.

“Het was fantastisch hoe de Japanners zich vermengden met de bezoekers van Béjèn”, zegt José van Duuren namens Béjèn. “We hebben mooie inhoudelijke gesprekken gehad over de zorg in Nederland en Japan. Ook hoe de bezoekers van Béjèn de huiskamer beleven en hoe belangrijk dit is voor hun welzijn. Bezoekers leven helemaal op.”

“Béjèn is een huiskamer waar iedereen zich welkom en thuis voelt”, vervolgt José. “De sfeer ademt gezelligheid en gemoedelijkheid uit. Zo vind ik persoonlijk dat we er hele theorieën op los kunnen laten, maar het succes zit in de eenvoud, het luisterend oor en de laagdrempeligheid. Door iets met elkaar te doen en te delen, voelen mensen zich belangrijk en betrokken. Dat is de kracht van Béjèn! En dat hebben de Japanners gisteren ook zó mogen ervaren.”

De Japanners gaven aansluitend een inkijkje in hun cultuur door het geven van een korte cursus Japanse calligrafie. Het hoogtepunt van de bijeenkomst was het gezamenlijk zingen van Japanse liedjes en het uitvoeren van een gezamenlijke dans in de Offerse huiskamer. Met een groepsfoto voor Béjèn werd het twee uur durende bezoek dat door de Japanners als het hoogtepunt van de dag werd ervaren, afgesloten.

image_pdf