Keramist maakt buste van ‘radioheld’

Het maken van een buste van zijn radio-idool Stefan Stasse was de missie waarmee de Afferdense keramist Harm van der Zeeuw vorige week samen met fotografe Jasmijn van Lin-Duterloo naar de KRO-studio in Hilversum reisden. De ervaren radioman en boegbeeld van zijn eigen programma bleek er staande de uitzending niet klaar voor en wierp de gipsen gezichtsbepakking van zich af, waardoor Van der Zeeuw en fotografe Jasmijn van Lin-Duterloo een ervaring rijker maar onverrichter zake huiswaarts keerden.

harm_radio_2_11_2014

Foto: Radio 2-presentator Stefan Stasse (links) is in gesprek met Afferdenaar Harm van der Zeeuw tijdens het programma ‘De Staat van Stasse’.

‘De Staat van Stasse’
Het maken van een buste was één van de activiteiten tijdens de uitzending rond het éénjarige bestaan van het Radio 2 programma ‘De Staat van Stasse’. Van het avondprogramma is Harm van der Zeeuw een trouw luisteraar. “Ik ben veel in de avonduren aan het werk en luister altijd naar de ‘Staat’. Ik bel wel eens voor een reactie”, zegt Harm.

Plankenkoorts
Zo was de Afferdense keramist maanden geleden ook in de uitzending om het voorstel voor het maken van een buste van Stefan Stasse te lanceren. “Ik reageerde via de app en werd tien minuten later teruggebeld. Het was in ‘no time’ geregeld”, zegt hij. Tijdens het plannen van de afspraak was er regelmatig contact. In zijn atelier aan ’t Gening in Afferden bereidde hij zijn missie voor. “Mijn kinderen hebben een paar keer model gestaan en deze proeven pakten goed uit. Ik hield ook rekening met de andere omstandigheden in de studio. Het moest toch live in de uitzending gebeuren.”

Samen met fotografe Jasmijn, die alles vast zou leggen, reisde Harm maandagavond af naar Hilversum. Van plankenkoorts had de kunstenaar geen last. De presentator maakte daarentegen een nerveuze indruk. Opmerkingen van collega’s maakten hem zeker niet geruster. “Stefan lag op een tafel en ik bracht het gips aan.” Een unheimisch gevoel moet Stefan Stasse bekropen zijn, zeker toen de ook aanwezige cabaretier Sanne Wallis De Vries (zij is de beschermvrouw van het programma, red.) zich ermee bemoeide. “Hij raakte in paniek en gooide het gips van zich af. Op radio2.nl maakte hij de opmerking dat hij dacht dood te gaan”, zegt Jasmijn. De onverwachte wending betekent niet dat de buste van de baan is. “Nee, zeker niet. Stefan Stasse heeft beloofd dat hij binnenkort naar Afferden komt om het af te maken.”

‘Een Harm’
De keramist en de fotografe willen van de totstandkoming van de buste een doorlopend kunstproject maken. “Ik wil jonge keramisten laten profiteren van deze missie. Via Facebook plaatsen we regelmatig berichten met foto’s van de voortgang. Over de vorm van de buste heeft de Afferdenaar hetzelfde idee. “Het wordt een eerbetoon aan mijn radioheld met accenten naar zijn beroep. Een radio, koptelefoon en pick-up worden er in verwerkt, maar wie mij kent weet, dat alles uit klei bestaat. Het wordt een Harm.”

Kijk ook op de sites www.harmvanderzeeuw.exto.nl en www.jasmijninbeeld.nl.

 

Bron: De Maasdriehoek
Foto: Jasmijn van Lin-Duterloo

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *