Mozaïek in oude luister hersteld

Gennep heeft een groot mozaïekplein in het centrum van Gennep, Nieuw Bergen pronkt met Mosaïek als nieuw winkelhart, maar binnenkort kan ook Afferden met een bijzonder mozaïek naar buiten treden.

Onlangs is het kleurrijke mozaïek dat jaren het Groene Kruis gebouw heeft gesierd en naderhand de buitengevel van gemeenschapshuis Iedershuus in opdracht van de Dorpsraad in oude luister hersteld. De bedoeling is dat dit fraaie kunstwerk volgend jaar een permanent plekje krijgt op het dorpsplein in Afferden.

mozaiek_afferden_2014Het 253 cm hoge en 98 cm brede mozaïek, voorstellende een stralende bloem waar een gezin naar opkijkt, is drie dimensionaal van opbouw en bestaat uit honderden kleurige stukjes glas. In 1975 werd dit kunstwerk bij de opening van het Groene Kruisgebouw in Afferden onthuld. Hoewel dit kunstwerk jaren aan de buitenzijde van het gebouw heeft gehangen, kregen weersinvloeden hier maar weinig vat op. Dat was wel anders toen na opheffing van het Groene Kruisgebouw in 1995 het mozaïek een plekje kreeg bij de ingang van Iedershuus. Zon en regen zorgden er voor dat steeds meer stukjes glas loslieten. Om te voorkomen dat het helemaal verloren zou gaan is het rond 2000 verhuisd naar de zolder van Iedershuus waar het 12 jaar heeft liggen verstoffen.

In 2008 werd op initiatief van Ton Wijers door Dorpsraad Afferden het plan opgevat om dit mozaïek te restaureren maar had daar toen te weinig geld voor. Dankzij een donatie in 2013 uit het Fonds Maatschappelijke Betrokkenheid van de Rabobank en geld uit eigen kas kon de Dorpsraad het kunstwerk alsnog laten restaureren.

Kunstenaars Jeanine Gerlofsma en Myrna Rasker hebben afgelopen jaar dit restauratieproject opgepakt. “De onbekende kunstenaar heeft het heel professioneel gemaakt”, zegt Jeanine die lid is van het Mozaïekgilde en een klassieke mozaïekopleiding heeft gevolgd. Met hulp van beeldend kunstenaar Myrna Rasker zijn nieuwe stukjes glas bijbesteld en op maat gemaakt en is het mozaïek weer als nieuw opgebouwd. Afgelopen week werd het gerestaureerde mozaïek overgedragen aan de Dorpsraad.

Nu rest nog het maken van een frame waarop het gemonteerd kan worden en de bouw van een muurtje op het dorpsplein. Daar krijgt het volgend jaar een definitieve plek tussen het groen. “Dat wordt een mooie blikvanger voor al die mensen die als binnenkort het fietspad langs de Rijksweg vervalt via de Dorpsstraat Afferden binnenrijden”, zegt Ton Wijers van de Dorpsraad. “Maar voordat het zover is moeten er eerst nog sponsors worden aangezocht voor het muurtje”, voegt Henk Hendriks, eveneens van de Dorpsraad, eraan toe. ‘Volgend jaar zou mooi zijn want dan is het mozaïek precies veertig jaar oud.”

Op de foto het gerestaureerde mozaïek met (vlnr) beeldend kunstenaars Jeanine Gerlofsma en Myrna Rasker en Henk Hendriks, Ton Wijers en Bert Heijligers van Dorpsraad Afferden.
Tekst en foto: Frans Thonen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/frown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wave.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hello.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/perfect.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wink.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smile.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/clown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bouncey.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tongue.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/rose.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blush.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biggrin.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cool.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cry.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/kiss.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/laugh.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/notgood.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/look.gif