Muziek loopt als een rode draad door het leven van Jan Keijsers

De mondharmonica, de accordeon, het orgel en de bugel, al deze instrumenten kennen voor de 75-jarige Jan Keijsers uit Afferden al lang geen geheimen meer. En dat geldt ook voor fanfare Helpt Elkander waarvan hij 60 jaar trouw lid is.

keijsers_muziek_2013

Vrijdag tijdens het Caeciliafeest in Iedershuis wordt hij met twee andere jubilarissen in het zonnetje gezet. Drie speldjes sieren al de rechter revers van zijn uniformjasje. Op de linker revers prijkt een gouden bugelspeldje. Die is geschonken door zijn vrouw Mia tijdens het honderdjarig bestaan van de fanfare.

Bijna zestig jaar bespeelt Jan al de bugel. Alleen de eerste jaren toen hij door ´Meester Janssen´ bij de mondorgelclub werd opgemerkt, kreeg hij een trompet in zijn handen geduwd. ‘’Als je de toonladder goed kunt spelen kom je bij de grote fanfare’’, hield hij al zijn jonge leerlingen voor.Dat gebeurde in 1953 waar Jan al snel merkte dat het volgen van de eerste noten nog wel lukte,maar dat hij daarna snel het spoor bijster raakte. ‘’Ik kon de noten alleen nog met de ogen volgen’’, herinnert hij zich nog van de eerste maanden. Bij een van de eerste uitvoeringen zat hij tussen twee topmuzikanten in. Daardoor viel zijn optreden niet zo op. Gelukkig maar want daar viel naar eigen zeggen nog wel wat aan bij te spijkeren.

De eerste treden op het muzikale pad zet Jan toen hij als 10-jarige lid wordt van de mondorgelclub die onder leiding staat van Handrie van de Venn uit Afferden. Een mondorgel of mondharmonica is in die jaren een populair instrument net als de accordeon. Deze uniek club in Noord-Limburg bestaat uit zo´n 15 jonge mannen die hier en daar in de buurt wel eens een optreden verzorgt. Op z’n twaalfde krijgt Jan van zijn vader, die voorheen ook bij de fanfare heeft gespeeld, een accordeon waarmee hij bij de mondorgelclub af en toe speelt. Bij zijn eerste accordeonles krijgt hij al te horen welk een levensvreugd muziek in iemands leven kan brengen.

‘Muziek speel je bij het eerste leven en de dood en daar tussenin zit heel veel plezier!’ Een uitspraak die Jan alleen maar kan beamen. Sterker nog. De muziek loopt als een belangrijke rode draad door zijn leven. Want nadat hij door ‘Meester Janssen’ was ‘ontdekt’ en klaargestoomd voor de fanfare en daar op de bugel mag, heeft hij dit blaasinstrument altijd gekoesterd. Geen enkele repetitie slaat Jan over en nog elk dag beroeren zijn vingers de accordeon dan wel bespeelt hij de bugel. Om in vorm te blijven maar ook vanwege het plezier dat muziek maken hem geeft. En zijn vrouw Mia geniet mee of zet de ondertiteling op de tv aan zodat zij beide dingen kan combineren.

Zelfs een zware hartoperatie nu al weer 16 jaar geleden kan hem niet van de muziek afhouden. ”Ik heb toen wel iets moeten inleveren maar ben niet iemand die snel de moed opgeeft”, zegt Jan die nog steeds de eerste bugel bespeelt. Echter de combinatie muziek maken en marcheren op straat heeft hij wel losgelaten. Daarentegen toen hij in verband met zijn revalidatie niet kon meespelen met het jaarlijkse kerstconcert in de kerk had hij de tranen in de ogen staan.

Het is niet vreemd te veronderstellen dat Jan zijn liefde voor de muziek weet over te brengen op zijn kinderen en kleinkinderen. Enkelen spelen ook bij de fanfare en kapellen. ”Bij onze gouden bruiloft vormden zij zelfs een heel orkest genaamd de Keizerband”, vertelt een trotse Jan Keijsers. Behalve 60 jaar muzikant bij fanfare Helpt Elkander is Jan ook medeoprichter van De Alverländer Muzikanten, waar hij naast muzikant al meer dan veertig jaar de penningen beheert. Met zoon Roger en kleinkinderen speelt hij ook al jaren kerstliederen in een tuincentrum in Boxmeer en circa 20 jaar luistert hij regelmatig met zijn accordeon de eucharistieviering in de kerk in Afferden op en een keer in de maand een avondmis in de Mariakapel. En als een klant – want ondanks hun hoge leeftijd, runnen Jan en zijn vrouw Mia nog steeds een buurtwinkel in Afferden – jarig is,neemt hij bij het bezorgen van bloemen zijn accordeon of mondharmonica mee en geeft ter plekke een serenade.

Een serenade zal zeker vrijdag klinken tijdens het Caeciliafeest van fanfare Helpt Elkander in Iedershuus. Jan Keijsers wordt dan gehuldigd voor zijn 60-jarig jubileum bij de fanfare. Ook Tonnie Tönnissen en Jans zoon Roger worden dan in het zonnetje gezet. De eerste in verband met zijn 40-jarig jubileum en zoon Roger in verband met 25 jaar trouw lidmaatschap.

Bron: Maas- en Niersbode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: