HATTEM – Twee titels had Raymund Swertz al op zak dit seizoen. Het Nederlands kampioenschap ereklasse bandstoten was de zwaarste missie, omdat Jean Paul de Bruijn in die discipline een speler van wereldklasse is. Zondag maakte Swertz een eind aan de hegemonie van de veelvoudig kampioen: de Limburger stond bovenaan op het podium nadat hij op de slotdag de specialist De Bruijn was voorgebleven.raymund-onderscheiding-lauwertak-2017In de slotronde verrichte Swertz een waar kunststukje: in de partij tegen Jos Bongers liep de spanning in de slotfase hoog op, kon Swertz wel als eerste de finish bereiken, maar kwam Bongers dicht bij een remise. De misser op vijf caramboles van het einde (125-120 in 8 beurten) kwam als een bevrijding voor Swertz. Hij sleepte de titel weg voor de poorten van de hel.

Jean Paul de Bruijn had op dat moment immers zijn partij tegen Michel van Silfhout al winnend afgesloten (125-43 in 12), waardoor de Zeeuw bij een remise van Swertz met een krappe voorsprong in gemiddelde toch nog tot kampioen zou worden uitgeroepen. Maar omdat Bongers miste, kon de vlag voor Raymund Swertz in top.

De drievoudige landskampioen van dit seizoen eindigde één matchpunt boven zijn belangrijkste concurrent: 12 voor Swertz, 11 voor De Bruijn. Michel van Silfhout stond als derde op het podium, Jos Bongers viel er door drie verliespartijen in de laatste drie ronden net buiten.

Raymund Swertz wist dat hij op de slotdag met drie sterke tegenstanders moest afrekenen. ,,Ik wist dat winnen in de twee laatste wedstrijden noodzakelijk was om kampioen te worden. Dat was een heel lastige opgave, zeker ook in de laatste partij, omdat Jos Bongers een speler is die al heel lang aan de nationale top staat en die bovendien in dit toernooi heel sterk was begonnen.’’

Over de finale zei Swertz: “Het is een soort mentale overwinning op mezelf. Mijn tegenstander (Jos Bongers) kon vrijuit spelen, ik speelde voor de titel. En omdat de partij op de andere tafel uit was, werd de druk nog groter. Ik ben in mezelf blijven geloven, heb niet te veel aan de verdediging gedacht, omdat ik dan uit mijn eigen spel zou raken. En het is gelukt. Ik ben er heel blij mee.”

“Het is wel een heel speciaal seizoen”, keek Swertz terug op dit Nederlands kampioenschap en de twee titels die hij al eerder heeft veroverd. De trilogie betekent dat de Limburger dit jaar ook één van de grote favorieten is in de klassieke spelen op het Europees kampioenschap in Brandenburg.

Lauwertak voor Raymund Swertz

Raymund Swertz uit Afferden heeft afgelopen weekend in Hattem met het winnen van de NK-titel in het Bandstoten Groot zijn tiende Ereklasse-titel in zijn biljartcarrière binnengesleept. Een bijzondere prestatie waarmee hij in aanmerking komt voor het Ereklasse Embleem met Lauwertak. Deze door de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) uitgegeven onderscheiding wordt alleen uitgereikt aan leden met tien Ereklasse titels op hun naam. Swertz ontving deze bijzondere onderscheiding dan ook tijdens de ceremonie van de prijsuitreiking in Hattem. De talentvolle biljarter uit Afferden plaatst zich daarmee in het illustere rijtje van 16 andere Ereklasse spelers met zo’n speciale onderscheiding.

Tekst: KNBB.nl
Foto (door Henry Thijssen): Raymund Swertz ontvangt tijdens de prijsuitreiking het speciale bijbehorende Ereklasse Embleem met Lauwertak van Alex ter Weele, voorzitter Wedstrijdzaken Commissie Topsport.

image_pdf