Terwijl ik dit schrijf heb ik net de jaarlijkse Moederdagviering achter de rug. Wat was het mooi! Een goede opkomst, jonge mensen met kinderen en ouderen. Kinderen hadden bloemen bij zich en die hebben we samen bij Maria in het kapelletje neergelegd. Het Kinderkoor van Afferden en de Gemengde Zangvereniging Laetitia hebben samen mooi gezongen!

Voor de gelegenheid had ik mijn herdersschopje meegenomen. Elke pastoor krijgt deze wanneer hij in een parochie geïnstalleerd wordt. Het thema naar aanleiding van het Evangelie dit jaar was ‘de Goede Herder’. Zoals Jezus er voor zijn schapen wil zijn, zo heeft een pastoor de opdracht om als een herder te zorgen voor de mensen die hem zijn toevertrouwd; het herdersschopje verwijst daarnaar. Nu moet een pastoor de kudde leiden, aansturen en zeggen welke kant we opgaan. Maar ik, als pastoor, verwacht niet dat mensen blindelings volgen, want je gaat sámen op weg! Je bent pas echt een herder wanneer je ook schaap durft te zijn. En dat betekent, tussen de mensen staan, naar elkaar luisteren en sámen zoeken om de juiste weg te bewandelen.

De parochies waar ik pastoor van mag zijn, zijn mooie gemeenschappen. We kunnen kijken naar hoe het vroeger was waar saamhorigheid en gemeenschapszin een grote rol speelde. Dat is veranderd. Maar ik geloof in een hoopvolle toekomst! Mijn ervaring van de afgelopen maanden is dat er genoeg kansen en manieren zijn om samen de gemeenschap nog meer op te bouwen.

Aan het eind van de viering heb ik het idee gelanceerd om volgend jaar met de Moederdagviering allemaal wat eten en drinken mee te nemen, dan kunnen we na de Mis er nog een gezellige picknick achteraan plakken. Het werd met applaus ontvangen. Wie weet… al is het klein, misschien een voorbeeld om weer iets op te bouwen dat bijdraagt aan gemeenschapszin.

Pastoor Rick Blom