Het sacrament van het huwelijk

In de reeks over sacramenten hebben we de zogenoemde ‘initiatiesacramenten’ al bekeken: Doop, Communie en Vormsel. De volgende 2 horen qua categorie bij elkaar: het huwelijk en de (priester)wijding. Deze keer het huwelijk. Dit is een zeer bijzonder sacrament omdat het ’t enigste sacrament is dat niet door de priester wordt gegeven maar 2 mensen aan elkaar geven. We noemen het huwelijk ook wel een ‘oer-sacrament’ omdat de binding tussen man en vrouw al bestaat sinds de mens er is, terwijl de andere sacramenten door Jezus zijn ingesteld en via de Kerk aan de mensen wordt gegeven. De grote uitdaging in deze tijd is om de meerwaarde te ontdekken om voor de Kerk te trouwen. Veel mensen trouwen alleen voor de wet of gaan samenwonen. Twee mensen geven elkaar het jawoord met de intentie om hun leven lang bij elkaar te zijn. Geen contract maar een verbond voor het leven. God is liefde en heeft dat laten zien in Jezus. Ondanks alle tegenslagen die Jezus heeft meegemaakt van mensen die tegen Hem waren, altijd bleef Hij van mensen houden en hen vergeven. Hij bleef trouw wat er ook gebeurde. Er samen voor gaan, trouw blijven, samen groeien, elkaar en jezelf leren kennen, elkaar vergeven en soms met vallen en opstaan weer verder gaan; God die liefde is wil ons mensen daar bij helpen. Voor de Kerk trouwen heeft zeker een meerwaarde!    

Vieringen in de Goede Week en Pasen

De verhalen in de Goede Week en Pasen zijn verhalen die ons allemaal raken. Want ze gaan over ons! Elk jaar is de Passion op tv zo’n succes omdat de verhalen ons aanspreken. Ze gaan over ‘verraad’, ‘verloochening’ en ‘vergeving’; het gaat over het grootste leed en de grootste vreugde die je maar denken kan! Hoe ging Jezus daar mee om? Hoe kunnen wij ermee omgaan? De verhalen mogen ons inspireren. Kom mee herdenken en vieren in onze kerk(en)!!

Pastoor Rick Blom.

Zaterdag 1 april, Palmpasen en gezinsmis om 19.00 uur

Samen met kinderen hebben we palmpasenstokken versierd. Tijdens de gezinsmis worden deze stokken en palmtakjes gezegend. We trekken met de kinderen een ronde door de kerk om de intocht van Jezus in Jeruzalem te vieren. Maar ook gaan we al luisteren naar wat Jezus te wachten staat op Goede Vrijdag. Iedereen kan na afloop een gezegend palmtakje mee naar huis nemen. Alle gezinnen van harte welkom! De Mis wordt opgeluisterd door het kinderkoor! Na de Mis is er koffie en thee en voor de kinderen ranja en wat lekkers.

Donderdag 6 april, Witte Donderdag om 19.00 uur (Bergen)

De gezamenlijke viering van het Laatste Avondmaal wordt met de drie gezamenlijke parochies gehouden in de St. Petruskerk in Bergen. Het Petruskoor zal zorgen voor de muzikale invulling.

Vrijdag 7 april, Kruisweg om 16.00 uur

We overwegen de staties van de Kruisweg en staan stil bij het lijden en sterven van Jezus. Daarbij slaan we een brug naar ons eigen leven en de wereld waarin we leven.

Vrijdag 7 april, Kruisverering om 19.00 uur (Bergen)

Deze bijzondere dienst wordt gehouden in het Oratorium van de St. Petruskerk. Dit is voor de kerk aan linkerzijde. Het kruis waar Jezus aan gestorven is staat centraal in deze dienst.

Zaterdag 8 april, Paaswake om 20.00 uur

De mooiste en plechtigste Mis van het jaar! Van harte welkom om het Paasfeest in te luiden en mee te komen meevieren! Het kerkkoor o.l.v. van Marcel Engelen zal zorgen voor de muzikale invulling.  

Zondag 9 april, 1e Paasdag (Siebengewald of Bergen)

Op 1e Paasdag is er een Mis in Bergen om 09.30 uur, deze wordt muzikaal opgeluisterd door fanfare Les Montagnards. Om 11.00 uur wordt 1e Paasdag gevierd in Siebengewald, opgeluisterd door hun eigen kerkkoor.

Maandag 10 april, 2e Paasdag om 11.00 uur

Welkom om samen Pasen te vieren, de opstanding van Jezus. En we staan ook stil hoe belangrijk ‘opstaan’ in ons eigen leven is. De muziek zal worden verzorgd door ‘Repeat’.


Gerelateerde berichten


image_pdf