Is carnaval/vastelaovend een katholiek feest?? 

Dit statement hoor je wel vaker: ‘carnaval is een katholiek feest.’ Als mensen dat tegen me zeggen, dan zeg ik wat ondeugend daarop: ‘en daarom moet je ook met Aswoensdag naar de kerk komen om het Askruisje te ontvangen.’ Maar is carnaval nu écht een katholiek feest?? Het antwoord wat mij betreft is ‘ja en nee.’

Er zijn veel studies over carnaval. In het boek ‘Hét carnavalsboek – van lentefeest tot festival’, geschreven door drs. Theo Fransen en Sander Matthijssen is een degelijke studie gemaakt die antwoord probeert te geven over de oorsprong van het feest, hoe het nu gevierd wordt en wat de toekomst zal zijn. Een aanrader!

Er waren feesten, al voor de christelijke jaartelling waarin we elementen terugzien, die we kunnen herkennen in ons huidige carnavalsfeest. In Mesopotamië zijn bronnen gevonden waarin beschreven worden hoe de slaaf voor 1 dag gelijk is aan zijn meester en hoe een misdadiger tijdens een (op)tocht wordt verkleed als een koning. Dat hij aansluitend werd terechtgesteld hebben we gelukkig niet overgenomen… In allerlei culturen zien we elementen terug van nieuwjaars- en lentefeesten waarin rangen en standen werden doorbroken en men zich ging verkleden en maskers droegen. Europa werd christelijk en de Katholieke Kerk was niet zo blij met deze losbandigheden; geprobeerd werd om het uit te bannen, maar dat lukte niet! Een nieuwe strategie: ‘inkaderen binnen het liturgische jaar’. En zo geschiede dat carnaval geplaatst werd voorafgaand aan de vastentijd: nog een keer los en daarna tot inkeer.

Carnaval werd óveral gevierd in allerlei vormen en gebruiken. Maar toen kwam de reformatie en de strenge leer ging het feest verbieden. Dat er in Nederland alleen in katholieke streken carnaval gevierd wordt ligt niet zozeer aan het (voormalige) katholicisme van die streek, maar vanwege het feit dat in de andere, lees protestantse, gebieden het feest verloren is gegaan.

De vorm die we in Limburg kennen is van Venetiaanse oorsprong. Van daaruit overgewaaid naar Keulen en vervolgens naar ons. Enkele steden waren heel vroeg (Maastricht 1840 en Venlo 1843) maar in de meeste dorpen en steden ontstonden er in de naoorlogse tijd, de tijd van wederopbouw, carnavalsverenigingen en werd carnaval een georganiseerd feest. Maar ervoor werd er zeker al gevierd!

In een notendop een volksfeest wat mij betreft diep in de mens zit en gevierd moet worden. De mens heeft het nodig om te relativeren en uit de sleur van de dag te geraken. Maar ook een feest zoals ik het beleef en dat ook zie bij vele mensen om me heen: een feest dat verbroedert en de saamhorigheid bevordert. Mits georganiseerd en oprecht gevierd wordt!

En of het nu een katholiek feest is? Toch vind ik dat een askruisje er absoluut bij hoort!! 

Pastoor Rick Blom. 

Nieuwe benoemingen 

Per 1 februari zal de herderlijke taak van pastoor Blom worden uitgebreid met de parochies St. Martinus en St. Norbertus van Gennep en de parochie St. Dionysius van Heijen. Ook per 1 februari wordt Slaven Brajkovic benoemd als kapelaan voor álle parochies. Hij zal wonen in de pastorie van Gennep en in de praktijk zal hij zich voornamelijk richten op Gennep en Heijen en pastoor Blom op Afferden, Bergen en Siebengewald. Maar als 1 team zullen we zorgdragen voor al de 6 parochies! 

Op zondag 4 februari zal pastoor Kessels afscheid nemen en de nieuwe kapelaan zal welkom worden geheten. Dit zal zijn op zondag 4 februari om 10.00 uur St. Martinuskerk Gennep. U bent welkom om hier bij aanwezig te zijn. 

Samen naar Lourdes   27 april t/m 4 mei 

Op zondag 3 december heeft het gastkoor ‘Chrisko’ uit Heerlen gezongen in de Petruskerk in Bergen. Omdat ik zo’n 9 jaar kapelaan ben geweest in Heerlen een voor mij heel vertrouwde groep! Samen met Chrisko ga ik naar Lourdes en nodig u uit om mee te gaan! Als gezamenlijke groep, met aanmeldingen vanuit Heerlen, reizen we naar Lourdes op een gepland programma van ‘Huis voor de Pelgrim’ Maastricht (voorheen Limburgse Bedevaarten). De data is van 27 april t/m 4 mei en we reizen met de TGV. Meer info en ook opgeven kan via de pastoor.



Gerelateerde berichten

image_pdf