Goede Week en Pasen – verhalen die over ons gaan!

Vanaf Palmpasen (de week voor Pasen) gaat de Goede Week weer van start. Jezus komt binnen en wordt bejubeld! De mensen roepen ‘Hosanna’, maar nog geen week later op Goede Vrijdag slaat het om in ‘kruisig Hem’. Ook wij kunnen wel eens meemaken dat mensen ons het ene moment goedgezind zijn en het andere moment lijkt het wel alsof we niks goeds meer kunnen doen. Of we maken ons daar zelf schuldig aan. En de mensen die het dichtst bij je staan, kunnen je ook het meeste pijn doen. Ook dat maakte Jezus mee op de avond van Witte Donderdag en Goede Vrijdag: verraad van Judas en de ontkenning bij Petrus en op het meest zware moment wanneer Jezus aan het kruis hangt schitteren zijn vrienden, behalve Johannes, door afwezigheid. Jezus voelt zich verlaten.

Met deze hele korte samenvatting wil ik duidelijk maken dat voor Jezus niks menselijks vreemd was. In de verhalen van de Goede Week herkennen we ons eigen leven. Het lijden, in welke vorm dan ook, treft elk mens. Maar het geloof is een Blijde Boodschap! Vanuit de verhalen van de Goede Week gaan we naar het feest van Pasen. Wanneer Jezus aan het kruis hangt mogen we naar Hem kijken die zijn armen heeft uitgestrekt alsof Hij wil zeggen: ‘kom maar naar Mij toe!’ Als er 1 iemand weet wat lijden is, dan is het wel Jezus. Maar Hij leeft! Pasen is het feest dat Jezus weer opgestaan is uit de dood. Het feest van Pasen is de Blijde Boodschap voor ons dat er altijd licht schijnt na duisternis en dat het leven zelfs sterker is dan de dood!

Niet alleen wil het geloof ons hoop geven dat er leven is ná de dood, maar ook dat wij tijdens ons leven pas écht gaan leven. En écht leven begint daar waar we Jezus toelaten die voor ons het licht wil zijn in duisternis. En daarbij mogen we niet vergeten om dat licht te blijven doorgeven aan elkaar!

Hopelijk mogen we jullie verwelkomen bij onze vieringen, maar toch alvast een heel zalig Pasen toegewenst!

Pastoor Rick Blom.

Reliek H. Bernadette in Nederland

Het meisje dat op 14-jarige leeftijd Maria heeft gezien in Lourdes ligt opgebaard in Nevers in Frankrijk. Maar een reliek van Bernadette (een stukje huid) komt naar Nederland en wel op 4 april in Tienray. Tienray staat bekend als de bedevaartplaats ‘Klein Lourdes’ en er is een Lourdesgrot aanwezig. Om 14.00 uur is er een viering rond de relieken; om 18.00 uur is er een H. Mis met aansluitend een Lichtprocessie. Om 17.30 uur is er een korte uitleg over de reliek. Pastoor Blom wil bij beide momenten (14 en vanaf 17.30) aansluiten. Wie wil kan zich melden!

Gezamenlijke Paaswake

Dit jaar is de gezamenlijke Paaswake voor Afferden en Siebengewald in de kerk van Siebengewald om 20.00 uur. De Mis zal muzikaal verzorgd worden door Marcel Engelen en door Ans van Kruijsbergen. Deze plechtige viering om het begin van Pasen in te luiden is vol symboliek en altijd prachtig om mee te maken! Welkom om hier bij te zijn! De Paaskaars van Afferden zal ook tijdens deze dienst worden aangestoken met het gezegende Paasvuur.

1e Paasdag

Op 1e Paasdag vieren we om 11.00 uur de Mis met het kerkkoor. Tijdens deze Mis wordt het Paaswater gezegend in kleine flesjes. Deze flesjes kan iedereen (zolang de voorraad strekt) na afloop van de Mis mee naar huis nemen.Gerelateerde berichten

image_pdf