Jaren geleden kon je er bellen met zo’n ouderwets telefoontoestel. Moest je wel een muntje of een telefoonkaart gebruiken. Nu is deze eind vorige eeuw in onbruik geraakte telefooncel aan de voorzijde van de fysiotherapieruimte in de Kapelstraat 15 in Afferden veranderd in een minibieb. Dankzij de inzet van Dorpsraad Afferden, Afferden Samen Beter en pandeigenaar Vincent Maassen kun je hier voortaan gratis boeken lenen en achterlaten.

Afgelopen dinsdagochtend is de minibieb in bijzijn van de Offerse Dorpsraad, Afferden Samen Beter, Vincent Maassen en medewerkers van FysioHolland geopend. En hoe kan dat beter door nog enkele boeken toe te voegen aan het redelijke boekenarsenaal dat in de minibieb al een plekje heeft gekregen. Veel populaire genres en tijdschriften zijn hier te vinden. Ook aan de jeugd is gedacht want die kan zich bijvoorbeeld laven aan boekjes uit de Pinkeltjesserie en verhalen van Kikker & Pad. Kortom een veelheid aan leeswaar die gratis beschikbaar en geleend mag worden.

Overigens dekt de naam minibieb niet helemaal de lading want de ruimte is best wel groot in verhouding tot standaard minibiebs. Deze telefooncel van het voormalige PTT-kantoor was toen zo gebouwd dat ook minder valide mensen hier goed een telefoontje konden plegen. Overigens was dit aan de Kapelstraat gelegen postkantoor slechts een kort leven beschoren. In 1985 onder speciale architectuur gebouwd sloot het 5 jaar later al de deuren en ging het postagentschap naar de levensmiddelenwinkel van Keijsers-Verberkt in de Dorpsstraat. Het voormalige postkantoor werd na een tijd leegstand in gebruik genomen als fysiotherapieruimte.

Met de opening van deze ruim uitgevallen minibieb aan de Kapelstraat 15 gaat ook een wens van Afferden Samen Beter in vervulling. Deze organisatie had bij de eerdere buurtsuper in de Dorpsstraat een dergelijke voorziening in gebruik maar de minibieb verdween toen deze winkel de deuren sloot. De Offerse Dorpsraad heeft onlangs dit initiatief weer opgepakt toen de gemeente Bergen bij voldoende animo de oprichting van minibiebs in de dorpen financieel wilde ondersteunen. Met uitzondering van Afferden kon dit idee op weinig bijval rekenen. Dorpsraad Afferden besloot daarop samen met Afferden Samen Beter de regie in eigen hand te nemen. De keuze voor de voormalige leegstaande telefooncel aan de voorzijde van de fysiotherapieruimte was dankzij de medewerking van pandeigenaar en fysiotherapeut Vincent Maassen zo gemaakt. Na inrichting van de ruimte is de minibieb dinsdagochtend na overhandiging van een cadeaubon voor de medewerkers van FysioHolland ook daadwerkelijk in gebruik genomen.

Bron: Frans Thonen

image_pdf