mussenflat

U kent waarschijnlijk allemaal het gezegde: blij met een dode mus. Maar Afferden wordt binnenkort blij met levende mussen want in het Heijmanspark wordt een huis op paal geplaatst; een huis met wel 60 kamers. Deze zogenaamde flat moet een onderkomen bieden aan de kleine levendige, brutale, sympathieke verschoppeling: de huismus.

Deze trouwe volger van de mens is een opportunist maar de laatste decennia gaat het toch wel heel erg slecht met onze kleine vriend. Het aantal mussen neemt de laatste jaren zienderogen af en dat was ooit wel anders. Al eeuwenlang trekt hij met ons op in de wetenschap dat er bij de mens altijd wel wat te eten te halen viel. Hij was een graag geziene gast onder de pannendaken van onze huizen. Maar de moderne tijd dreigt zijn ondergang te worden want huizen worden zo gebouwd dat mussen niet meer onder de pannen kunnen nestelen; verloren en ruige hoekjes worden door de moderne mens opgeruimd. Van grote invloed op de achteruitgang is ook het zogenaamde stofvrij maken van wegen en paden geweest.

De Romeinen gaven hem trouwens zijn passende naam: passer domesticus – tot de domus, het huis behorend. Maar of dat nog zo is? We zijn blij dat de gemeente Bergen de mussenflat, die oorspronkelijk was bedoeld voor de ovonde in Bergen, een plek geeft in het Heijmanspark. Uit oogpunt van verkeersveiligheid was de ovonde geen optie, gelukkig maar, nu kan binnenkort iedereen genieten van dit prachtige, duurzame bouwwerk. Vlak langs de Pieterpadroute zodat elke passant kan zien dat er in de Maasduinen van alles wordt gedaan om de woningnood op te lossen.

Omdat de mus een sociale soort is, net als de mens, heeft hij zo’n veelkamer- woning nodig want ons musje broedt niet graag alleen, daar heeft ze een bloedhekel aan. Ze wil buurtjes om mee te praten, te vrijen, te ruziën of gewoon eens lekker te roddelen. Zo wordt het wel heel gezellig in het Heijmanspark!

Henk Hendriks

image_pdf