‘Carrière in oorlogstijd’, het nieuwe boek over Maarten Schenck nu te koop

boek maarten schenck mei 2016Tijdens de open dag op kasteelruïne Bleijenbeek in Afferden kon men kennis maken met Maarten Schenck van Nijdeggen, een tot de verbeelding sprekende persoon, ridder, veldmaarschalk en heer van Bleijenbeek. Zijn belangrijkste wapenfeiten stammen uit de tachtigjarige oorlog(1568 – 1648), een periode waarin de Nederlanden in strijd verwikkeld waren met Spanje.

Olga van den Broek uit Nieuw Bergen heeft over krijgsheer Maarten Schenck en de tijd waarin hij leefde een verhelderend 100 pagina’s tellend boek geschreven. Hij vocht aan Staatse zijde maar ook voor de Spanjaarden en had contacten met grote namen als prins Willem van Oranje, prins Maurits, graaf Willem IV van den Bergh, koningin Elisabeth van Engeland, hertog Willem V van Kleef en nog vele anderen. Hij veroverde vele plaatsen van Groningen tot Bon, verloor er even zoveel, verdreef Willem van Oranje uit Breda, overviel Nijmegen tot drie keer toe. Overal waar hij kwam ontstond chaos. Hij werd meerdere keren gevangen genomen en zette zelf velen vast in Bleijenbeek totdat zij losgeld hadden betaald. Hij vocht en stierf voor roem, eer, stand en status en zijn bezit, het familiestamhuis Bleijenbeek.

Carrière in oorlogstijd, zo luidt de ondertitel van dit boek dat voor de prijs van 12,50 euro te verkrijgen is bij Primera in Nieuw Bergen en bij Dekker vd Vegt in Nijmegen. Bestellen kan ook via e-mailadres schenck1540@gmail.com. De prijs is exclusief verzendkosten.

Bron: Frans Thonen

  1 reactie op “‘Carrière in oorlogstijd’, het nieuwe boek over Maarten Schenck nu te koop

  1. Mooi boek ! Helder, uitgebreid, met veel illustraties en veel aandacht voor de originele bronnen, zonder dat het ontoegankelijk wordt. Een must voor iedereen die serieus geïnteresseerd is in de Nederlandse Opstand (tachtigjarige oorlog).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.