dorpsstraatDe Dorpsstraat in Afferden gaat flink op de schop. Hoewel een definitief plan voor de herindeling van de beeldbepalende Afferdse hoofdstraat nog niet vast staat is duidelijk dat het aanzicht ingrijpend gewijzigd gaat worden. Maandagavond maakte de Afferdse bevolking kennis met de beide voorliggende plannen.

Gemeente Bergen benaderde voor ontwerpplannen voor de herinrichting van de Dorpsstraat in Afferden Buro Kragten uit Herten en Plangroep Heggen uit Born. De beide plannen moeten bijdragen aan de upgrading van de kern van Afferden. Gemeente Bergen heeft ca. 1,5 miljoen euro voor het werk gereserveerd.

In beide ontwerpplannen wordt het asfalt van het wegdek tussen hoek Zwartebergweg Dorpsstraat en de kruising met de Eckeltsedijk geheel verwijderd en verdwijnen de huidige trottoirs. “Straks wordt alles beklin-kerd en verhard van gevel tot gevel”, vertelt de Bergse ambtenaar Peter Cillissen. In het plan van Buro Kragten ondergaat de straat een metamorfose. In het plaveisel van gebakken klinkers van verschillende kleuren en formaten worden zogenaamde rijlopers met asverspringingen opgenomen. De rijlopers worden afgewisseld met optische “drempels”. Kenmerkend in het plan Kragten zijn de frequent terugkerende banden overdwars. “Zij refereren aan de weg in vroeger tijden, en beelden de bielsen van de rails uit. Vroeger passeerde hier meermaals per dag de tram tussen Nijmegen en Venlo”, aldus Cillissen. Langs de weg zijn voldoende parkeerplaatsen ingericht en ook keert er vervangend groen voor de te rooien bomen. Het ontwerp van Plangroep Heggen toont overeenkomsten met dat van Kragten. Ter herinnering aan de historie stelt het bureau een treintje of tram als kunstwerk voor. Naast de Dorpsstraat worden het plein bij het voormalig Rabobank gebouw, het plein achter de kerk en het Mgr. Frederixplein opgeknapt. Ook het plein aan de achterzijde van de kerk verandert. Ingrijpend is ook de verlegging van de aansluiting Kapelstraat op de Dorpsstraat waardoor het kruispunt overzichtelijker wordt.

Na de informatieavond van afgelopen maandag worden de meningen van de Afferdse bevolking gepeild en geïnventariseerd. De Afferdse dorpsraad fungeert daarbij als intermediair. Na een interne afweging in het gemeentebestuur volgt een verdere uitwerking. De herinrichtingwerkzaamheden beginnen naar verwachting na de bouwvak van 2006.

Bron: Maas Driehoek 13-09-2005