Ook Afferden ontkomt in de begin zestiger jaren niet aan de veranderende muziekwereld. De trekharmonica’s worden langzaam ingewisseld voor snerpende gitaren en de muziek van de Shadows verovert met horten en stoten het Noord-Limburgse vlakke land.the-emulations-2015Mid jaren zestig zijn in de schuren aan de Lakei in Afferden de eerste gitaarflarden te horen van the Emulations. Deze gitaarband verwerft tot begin 1971 grote bekendheid in Afferden en omstreken. Nadien groeit the Emulations uit tot amusementsorkest the Allegro’s en daarna tot the Emulegro’s. Nu treden de bandleden nog maar een paar keer per jaar op en alleen als zij er zelf zin in hebben. Want het jubileumoptreden dat zaterdag 7 november ter ere van vijftig jaar Emulations in De Matshoek in Afferden wordt gehouden is niet alleen een feest der herkenning maar ook een terugblik op vijftig jaar vriendschap.

De viermansformatie Emulations bestaat uit Ger Koch(basgitaar en drums), Piet Wijers(zang, drums en gitaar), Theo Arts (gitaar, zang en accordeon) en Theo Janssen (gitaar, zang, toetsen en accordeon). De roots van deze band ligt bij de beide Theo’s die als accordeonistenduo bij tijd en wijle de mensen met hun muziek vermaken. Dit duo wordt in 1965 versterkt met bassist Ger Koch en de naam the Starfighters wordt in het leven geroepen. Een naam die in verband met copyrights slecht een kort leven beschoren is.

Al snel wordt overgestapt op the Emulations, een naam die de drijfveer van de muzikanten niet onder stoelen of banken steekt. Want hoe graag hadden zij toen hun grote voorbeeld the Black Spiders, uit Bergen en Afferden, muzikaal naar de kroon willen steken. Een drummer wordt nog gemist totdat Piet Wijers, die bij de fanfare als tamboer de kleine trom bespeelt, zich aandient. Nu is de band compleet en kan de vriendengroep werken aan het muzikale repertoire.

Voorzien van tweedehands instrumenten, zelfbouw apparatuur en een gesponsord drumstel worden nummers van bijvoorbeeld de Shadows en de Everly Brothers tot leven gebracht en wordt zelfs de inspiratie gevonden tot het schrijven van enkele eigen nummers. The Emulations ontwikkelt zich tot de beste band van de buurt. “We hadden het geluk dat we omarmd werden door wandelclub DWS”, herinnert Ger Koch zich nog. “Iedere maand mochten we optreden op het beatbal van DWS in het jeugdhuis, dat toen aan de Dorpsstraat stond.”

De populariteit van The Emulations blijft niet beperkt tot Afferden. Tot in een straal van 70 à 80 kilometer is deze band een graag geziene band op feestjes. Dat duurt tot 1970 wanneer Ger en Theo in militaire dienst moeten. Dan valt het doek voor de band. In ieder geval tot midden jaren zeventig. Dan sluiten enkele leden zich aan bij een bestaand orkest en vervolgen daarna als Allegro’s. Ger Koch is er vanwege studie en werk niet bij terwijl Henk Willems, al jaren woonachtig in Afferden, achter de drums kruipt.

In 1992 vermaken the Allegro’s volk en vaderland want dat jaar zet de band met een succesvol afscheidsconcert bij Kubbus een punt achter hun muzikale carrière. Ger Koch speelt enkele nummers bij dat concert mee en herinnert zich nog dat hij de belofte deed dat de band over tien jaar weer op het podium zou staan. En die belofte werd in 2002 opnieuw bij Kubbus waargemaakt en naderhand bij het bekende ‘Offers Treffe’. De naam van de band is nu een mix van Emulations en Allegro’s en luidt voortaan the Emulegro’s.

Zaterdag 7 november wordt een feest der herkenning als the Emulegro’s terugkijkend op de afgelopen vijftig jaar een jubileumoptreden bij De Mathoek verzorgt. Voor dit concert is de band aangevuld met zangeressen Jennifer Bartels, Karlijn Wijers en Judith Vaassen en gitarist Clance Vaassen. Dit jubileumoptreden begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Op de foto de bezetting van the Emulations: v.l.n.r. Ger Koch, Theo Arts , Piet Wijers en Theo Janssen.

Bron: Frans Thonen

image_pdf