Kleurrijke heiligenbeelden luisteren Mariakapel op

De toeristische trekpleister, de Mariakapel in Afferden, is afgelopen week verfraaid met een aantal kleurrijke heiligenbeelden. Karel Derks heeft in overleg met het kerkbestuur voor deze opwaardering van het kapelinterieur zorg gedragen.

Linksvoor in de kapel is nu een Mariabeeld met gouden kroontje te vinden en aan de beide pilaren is op hoogte een beeld van de H. Christoffel en Sint Jozef geplaatst. Boven de entree van het kapelletje van Onze Lieve Vrouw van 7 Smarten kijkt een klein H. Hartbeeld je aan. Tevens hangt er nu tussen het altaar en het kleine kapelletje achterin de Mariakapel een grote stralende godslamp die overdag altijd aan is. Het altaar is verder verfraaid met een origineel houten crucifix, een zelfgemaakt kerkmissaalhouder en twee zilverkleurige kandelaars.

Karel Derks heeft vorig jaar de entreepoort van het belendende kerkhof opgeknapt en voorzien van onder meer twee gerestaureerde goudkleurige engelen. Daarna heeft hij met hulp van kerkbestuursleden Wim Bendermacher en Jan Verijdt de verlichting in en buiten de parochiekerk verduurzaamd door de energie vretende lampen te vervangen door led-lampen. Nu alle reguliere kerkdiensten gedurende de winterperiode naar de Mariakapel zijn verplaatst, vond Karel het een goed idee om het wat kale kapelinterieur met enkele heiligenbeelden op te fleuren. In goed overleg met het kerkbestuur en na een zoektocht samen met Wim en Jan heeft dat geleid tot de aanwinst van de eerder genoemde beelden, godslamp en crucifix.

De heiligenbeelden zijn door Karel speciaal behandeld zodat zij goed opvallen als het licht erop valt en geplaatst op zelfgemaakte consoles. De keuze voor een Mariabeeld ligt in een Mariakapel voor de hand. Het beeld van de H. Christoffel als patroonheilige van de reizigers ook, want zegt Karel diepzinnig: “Wij zijn allemaal reizigers, ieder op zijn of haar eigen levensweg. Bovendien staat deze patroonheilige voor een behouden thuiskomt voor de vele toeristen die onze Mariakapel bezoeken.”

Het andere beeld stelt de H. Jozef voor, de patroonheilige van de vakmensen, waar zeker ook Karel Derks met zijn gouden handen toegerekend moet worden. “De H. Jozef staat ook symbool voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor de Offerse parochiegemeenschap”, voegt Karel toe. Een aanwinst is ook het kleine H.Hartbeeld boven de ingang van het kleine kapelletje van OLV van 7 Smarten waar de mensen volgens Karel hun hart kunnen laten spreken en een kaarsje kunnen opsteken. “Ik hoop dat de mensen de aanwinst mooi vinden”, besluit Karel. “Ik vind dat de Mariakapel nu als toeristisch trekpleister maar ook als gebedsruimte nog beter tot zijn recht komt.”

Bron: Frans Thonen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: